Yandex.Metrica

Marja de negociere a apartamentelor vândute în 2018 în Cluj-Napoca a fost de până la 21%. Află cât poți economisi cu un agent bun!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Ghidul tranzacțiilor imobiliare 2018, lansat recent de Primăria Cluj-Napoca, confirmă ceea ce era deja știut în piață: un bun agent imobiliar poate să obțină cele mai avantajoase prețuri și condiții pentru cumpărători! Aceasta se traduce în economii medii de peste 8000 Euro la un apartament.

Studiul anual al Primăriei clujene publicat la începutul lunii iulie, aflat la a 6-a ediție, face o retrospectivă a tranzacțiilor imobiliare realizate pe raza municipiului, în anul 2018. Pe lângă informații generale, cum ar fi numărul total de tranzacții, valoarea totală a acestora, totalul suprafețelor tranzacționate, și altele, cititorii acestui studiu pot afla ce perspective de negociere au în cazul unei tranzacții imobiliare.

Specialiștii Blitz au analizat prețurile medii pe metru pătrat tranzacționate în anul precedent, și le-au corelat cu Indicele Blitz, precum și gradul de finanțare din fonduri proprii al achizițiilor imobiliare. Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la prețurile medii publice cerute la vânzare ale diferitelor tipuri de proprietăți din baza de date Blitz, compusă din mii de oferte.

În urma analizei, a rezultat o diferență medie de 12.26% între media prețurilor apartamentelor oferite la vânzare în 2018, conform indicelui Blitz, și media prețurilor efectiv tranzacționate, conform studiului municipalității. Astfel, prețul mediu pe mp la apartamentele vândute în 2018 a fost de 1287 Euro/mp, în timp ce media Indicelui Blitz – valoarea cerută la punerea în piață a unei oferte – a fost de 1466 Euro/MP.

”Am observat din tranzacțiile anului precedent că există o tendință a proprietarilor de subiectivitate față de valoarea propriului apartament, de a-i supraevalua prețul, din perspectiva unor legături emoționale, ori fiind influențați de prețul cerut pe proprietăți din vecinătate, dar nu neapărat cu aceleași caracteristici”, a declarat Bogdan Petrovai, Chief Sales Manager Blitz.

Diferența de 12.26% este marja de negociere practicată în piață. Aceasta se traduce, dacă am lua o valoare medie a unui apartament de aproximativ 70.000 Euro, în economii pentru cumpărător de aproape 8500 de Euro! Conform analizei specialiștilor Blitz această practică se corelează cu gradul crescut de finanțare din fonduri proprii – peste 80% în cazul achizițiilor persoanelor fizice.

Altfel spus, atunci când cumpărătorii dispun de lichidități, există deschidere din partea vânzătorilor pentru o abordare mai flexibilă a prețului. Această informație este deosebit de importantă, atât din perspectiva vânzătorilor, cât și din perspectiva cumpărătorilor potențiali, deoarece reprezintă practic ”punctul comun” unde se întâlnesc cererea și oferta.

Această marjă procentuală este bineînțeles, diferită în funcție de cartier și de numărul de camere al apartamentelor ofertate. Specialiștii Blitz, au analizat baza de date și au identificat, spre exemplu:

În restul cartierelor, scăderile medii de prețuri negociate de către cumpărători și vânzători se plafonează în jurul valorii de 12-15%, față de prețul cerut inițial. Minimul obținut în urma negocierii a fost înregistrat în cartierul Bună Ziua, la apartamente de 2 camere, unde s-a obținut o reducere a prețului cu puțin peste 2 procente.

Blitz vine și în întâmpinarea proprietarilor care doresc să își tranzacționeze imobilul, cu un instrument dedicat pentru a-și evalua proprietatea.

Acesta calculează automat media prețurilor pe proprietăți similare scoase în piață, ținând cont de zonă, poziționare, tip construcție, caracteristici, dotări, etc. Astfel, instrumentul Evaluare Proprietate îi ajută pe proprietari să-și poziționeze corect imobilele din punct de vedere al prețului, crescând astfel șansele de a obține o tranzacție fructuoasă și un preț adecvat.

Dată fiind această presiune vizibilă asupra prețurilor, specialiștii Blitz atrag atenția asupra importanței colaborării cu o agenție imobiliară, care are dispune de cunoștințele de specialitate necesare, precum și accesul la informații pentru a identifica cele mai bune opțiuni, atât pentru vânzător cât și pentru cumpărător, din perspectiva prețului și a mijloacelor de plată.

”Rolul important al unui agent imobiliar într-o tranzacție este de a calibra așteptările, atât ale cumpărătorului cât și ale proprietarului, folosind toate instrumentele și informațiile din piață pe care le are la dispoziție, de a identifica punctele comune pentru a facilita apropierea cererii de ofertă, și de a fi un factor de încredere și de profesionalism într-un domeniu atât de complex cum sunt tranzacțiile imobiliare”, a declarat Bogdan Petrovai, Chief Sales Manager Blitz.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 12 luni 1 Comentarii

Tendinţele pieţei imobiliare clujene, la finele anului 2018!

La final de an Blitz lansează un nou studiu ce reflectă principalele tendințe ale pieței imobiliare clujene. Astfel, informațiile cuprinse în această analiză reprezintă o privire obiectivă asupra principalelor evoluții, și lăsă să se prefigureze tendințele imobiliare importante ale următoarei perioade. Studiul surprinde trei mari teme de cercetare: evoluția tranzacțiilor de apartamente, evoluția tipurilor de apartamente tranzacționate, pe diferite categorii,[...]

Citeste mai mult
Acum 6 ani 0 Comentarii

ANCPI: Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu 21.000!

"In perioada ianuarie-aprilie 2014, a fost inregistrat un numar de 283.871 de tranzactii imobiliare la nivel national, cu peste 21.000 fata de aceeasi perioada a anului trecut", se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). In ceea ce priveste operatiunile de cadastru si carte funciara, in primele patru luni ale anului acestea au depasit 1,9[...]

Citeste mai mult
Acum 5 ani 0 Comentarii

Zorilor- cartierul lunii iulie din punct de vedere imobiliar

Conform indicelui Blitz Imobiliare pentru luna iulie, cartierul Zorilor a trecut pe locul al doilea in topul cartierelor clujene, acest lucru intamplandu-se pentru prima oara in ultimul an. Indicele Blitz pentru cartierul Zorilor a fost de 1.054 euro/mp, cu aproape 7 % peste media Clujului. Indicele Blitz in luna iulie pe cartiere Indicele Blitz pentru apartamentele de vanzare din Cluj-Napoca[...]

Citeste mai mult