Yandex.Metrica

Majorarea TVA, aplicată retroactiv pentru cumpărarea de locuinţe în rate

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Întreprinzătorii care au apucat să achite un avans pentru locuinţă sau teren înainte de 1 iulie, taxat deja cu 19%, vor plăti şi diferenţa de cinci procente până la 24%, în momentul în care vor da şi ultima tranşă, avertizează consultanţii fiscali.

Românii care şi-au cumpărat proprietăţi în rate şi au achitat un avans înainte de 1 iulie, plătind un TVA de 19%, vor trebui să mai scoată din buzunare şi diferenţa de cinci procente până la 24% pentru banii deja daţi, avertizează consultanţii fiscali. “În această situaţie sunt atât firmele care au cumpărat locuinţe şi terenuri înainte de 1 iulie pe care le-au achitat parţial, cât şi persoane fizice înregistrate ca plătitoare de TVA”, a declarat miercuri Luminiţa Ristea, partener în cadrul firmei de consultanţă Nexia România şi managing partner al Consulting R Group.

Cu alte cuvinte, dacă o persoană a achitat înainte de 1 iulie un avans de 100.000 de euro (dintr-un total de 200.000 de euro), din care 19. 000 de euro reprezintă TVA de 19%, va mai avea de achitat diferenţa de 5.000 de euro, pentru că statul aplică o taxă de 24% pentru întreaga sumă. Mii de persoane şi firme sunt în această situaţie, spun consultanţii. “Statul face regularizări pe sumele deja plătite, ceea ce nu este legal. Este o jecmăneală”, adaugă Ristea. Ea face o paralelă între această situaţie şi plata retroactivă a TVA-ului aferent tranzacţiilor imobiliare realizate în perioada 2006-2008, acţiune declanşată de Fisc începând cu toamna anului 2009.

Peste 2.400 de români s-au înregistrat ca plătitori de TVA pentru tranzacţiile imobiliare realizate în perioada 2005-2009, arată datele Fiscului, statul colectând aproape 230 milioane de lei în ultimii patru ani.

Firmele, trimise la cozi

Creşterea TVA-ului de la 1 iulie nu este singura modificare a Codului Fiscal de pe o zi pe alta. Până la 1 august, toate societăţile comerciale care fac importuri şi exporturi în interiorul Uniunii Europene trebuie să se înscrie într-un registru al operatorilor intracomunitari (ROI) la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În caz contrar, ele nu vor putea să-şi deducă TVA-ul aferent livrărilor de servicii sau achiziţiilor de produse.

Avocaţii specializaţi în fiscalitate spun că termenul strâns impus de autorităţi a creat o serie de probleme mediului de afaceri, de la cozi la poliţie pentru eliberarea certificatului judiciar până la bani cheltuiţi pentru diferite acte. “Acest registru este o bază de date cerută numai în România, în condiţiile în care există deja VIES, o bază comună la nivelul UE, cu toţi operatorii care fac operaţiuni intracomunitare”, a explicat avocatul Dinu Petre, partener la casa de avocatură Cunescu, Balaciu şi Asociaţii. El spune că, în ultimii patru ani, Codul Fiscal a fost modificat de 63 de ori prin ordonanţe şi legi succesive, ceea ce a dat peste cap activitatea firmelor.

La rândul său, Luminiţa Ristea se îndoieşte că Fiscul va reuşi să reducă din evaziunea fiscală în domeniul operaţiunilor intracomunitare, prin intermediul acestui registru.
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 11 ani 0 Comentarii

TVA-ul de 5% pe locuinte, greu de gasit

Preţul este, în acest moment, principalul argument de achiziţie a unui apartament. Chiar şi aşa, cel puţin în Capitală, sunt mult prea puţine locuinţe construite pentru programul cu TVA de 5%. Cele mai multe a­partamente sunt construite încă de dinainte de nor­mativa TVA-ului redus, motiv pentru care există doar coincidenţe prin care spaţiile se încadrează în condiţiile necesare preţului mai[...]

Citeste mai mult
Acum 11 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca, singurul oraş în care preţurile la locuinţe au crescut în luna iulie

Preţurile apartamentelor noi au crescut în Cluj Napoca, în acest an, în luna iulie faţă de iunie, spre diferenţă de celelalte oraşe mari din ţară, unde tendinţa a fost de scădere, potrivit site-ului de specialitate www.imobiliare.ro În luna iulie a acestui an, faţă de iunie au fost înregistrate scăderi în aproape toată ţara. Cea mai accentuată rată de scădere a[...]

Citeste mai mult
coming back soon