Yandex.Metrica

Mai puţin de 8.000 de locuinţe, recepţionate în primul trimestru!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

În primele trei luni ale anului au fost date în folosinţă 7.985 locuinţe, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Acest nivel abia atinge trei sferturi din ceea ce s-a făcut în trimestrul unu al anului trecut. În această contabilizare au fost considerate drept locuinţe terminate acelea noi la care s-au finalizat toate lucrările prevăzute în documentaţia tehnică şi care au fost recepţionate de beneficiari.
La acest număr se adaugă mii de locuinţe aflate în stadii avansate de construcţie, dar pentru care dezvoltatorul nu are destui doritori şi nici interes sau bani pentru a le duce la bun sfârşit. Acestea sunt ţinute într-un stadiu mai mult sau mai puţin avansat de construire, dar întabularea se amână, chiar şi în condiţiile în care există posibilităţi financiare. De cealaltă parte sunt ansamblurile rezidenţiale care au atras un număr considerabil de promitenţi cumpărători. În astfel de cazuri şi în special în acelea în care ultima tranşă nu a fost plătită, interesul dezvoltatorului este să finalizeze lucrarea.

Dintre locuinţele terminate în trimestrul unu al anului curent, în regiunea de dezvoltare de nord-est au fost făcute 1340, în zona Bucureşti – Ilfov 1.089, în timp ce în Vest doar 616. Scăderile au marcat, fără excepţie, toate regiunile ţării. Mai precis, în Nord-Vest numărul a scăzut cu 870 locuinţe, în Bucureşti – Ilfov cu 566 locuinţe, în Nord – Est cu 509 locuinţe, în Sud – Est cu 377 locuinţe, în Sud – Muntenia cu 118 locuinţe, în Vest cu 93 locuinţe, în Centru cu 46 locuinţe în şi Sud – Vest Oltenia cu 31 locuinţe.
Ca provenienţă a fondurilor de construcţie, cea mai pronunţată scădere s-a înregistrat pentru mediul privat, pentru că s-au construit cu 2454 locuinţe mai puţin în această perioadă, în timp ce scăderea pentru locuinţele finanţate din fonduri publice (de la buget sau municipalităţi locale) a fost de 156 de unităţi. Doar pentru Bucureşti se vorbeşte de peste 9.000 de apartamente scoase la vânzare. Şi asta doar pentru proiectele medii şi mari. La acestea se adaugă multe proiecte de 70-100 de apartamente, care stau, de asemenea, nevândute. Motivaţia unor noi dezvoltări e pusă astfel sub semnul întrebării.
Sursa: Saptamana Financiara

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Constructorii se pregatesc de iarna!

Se construieste mai putin, iar zona rurala a luat fata celei urbane. Asa arata datele furnizate de Institutul National de Statistica pentru septembrie 2012. Astfel, in prima luna de toamna s-au eliberat 3.521 de autorizatii de constructie rezidentiale la nivel national, cu 11, 8% mai putine ca in august 2012 si cu 8,4% mai putine decat in aceeasi perioada a[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Ce se mai intampla cu piata imobiliara din Romania

In ciuda faptului ca piata imobiliara nu mai este, daca e sa creditam miriadele de experti optimisti, in starea deplorabila in care-a fost in ultimii doi-trei ani, romanii se dovedesc a fi precauti si prefera sa astepte vremuri mai stabile pentru a investi in locuinte noi. Suntem informati, via Imopedia.ro, ca s-au inregistrat, in luna aprilie a acestui an, cu[...]

Citeste mai mult
coming back soon