Yandex.Metrica

Mai putin de 3% dintre blocuri au buncare, desi sunt cerute prin lege.

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Avem adaposturi antiatomice doar pe hartie. Dupa ani de dezvoltare imobiliara, am crede ca Romania este patria buncarelor, din moment ce sunt cerute prin lege inca din 2006 la toate cladirile de peste patru etaje.

In realitate, mai putin de 3% dintre imobile au un asemenea adapost, pentru ca investitorii nu le-au amenajat, iar responsabilii au inchis ochii. In schimb, in blocurile vechi exista aceste spatii sigure unde oamenii se pot adaposti daca se intampla ceva.

Un buncar de la subsolul unui bloc din anul 1936 poate avea si peste 50 de metri patrati. Este dotat cu tubulatura pentru ventilatie, putand adaposti aproape 60 de persoane.

La blocurile noi, insa, investitorii prefera sa nu faca astfel de adaposturi antiatomice, pentru ca ii costa suplimentar si ii impiedica sa obtina un profit mai mare.

Dar, pentru obtinerea certificatului de urbanism, au nevoie de un aviz de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Asa ca vin cu proiecte care prevad initial aceste incaperi, insa ulterior spatiile devin parcari, sali de fitness ori alte anexe.

Pompierii nu mai verifica existenta incaperilor care trebuie sa intruneasca niste conditii speciale: sa aiba pereti foarte grosi si iesiri de urgenta cu tunel, la distanta de imobile. Putem spune ca, in zilele noastre, dezvoltatorii care amenajeaza un buncar sub bloc sunt exceptia de la regula.

Semn ca-n alta epoca legea era respectata, toate blocurile vechi au in subsol buncare cu sisteme de ventilatie de aproape 100 de ani.

Legea nu prevede o sanctiune pentru lipsa adapostului, dar la sesizarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, primaria poate impiedica intabularea cladirii. Daca blocul trece de receptie, investitorul scapa basma curata.
Sursa: InCont.ro

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Investitorii straini si Romania

Piata imobiliara din Romania este, in acest moment, dinamizata de investitorii locali, cei de reputatie internatilonala preferand sa-si incerce norocul in tari ca Polonia, Turcia sau Ungaria. In conditiile in care lucrurile par sa ajunga la un oarecare echilibru, faptul ca investitorii straini evita Romania este, in mod firesc, de rau augur. Aceasta trista realitate nu trebuie, insa, perceputa ca[...]

Citeste mai mult
coming back soon