Yandex.Metrica

“Rubrica Juridica – Mai mult prezentare. Intentii. Introducere in subiect”

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Intenții.

Începem acest demers profesional încercând sa ne familiarizăm Clienții nostri cu anumite cunoștiințe / proceduri / instituții etc  sau chiar sa-i pregătim, pentru a face față cu succes, atunci când sunt puși în situația de a incheia tranzactii. De asemenea, vom aborda diverse subiecte juridice adiacente care să contribuie la formarea sau creșterea gradului de cultură juridică a celor aflați in contact, unii intr-o măsură mai mare, alții ocazional, cu mediul imobiliar si nu numai.

Desigur, destinatari ai rubricii noastre sunt și cei care activeaza în mediul imobiliar profesionist, agenți imobiliari, evaluatori, topografi, ingineri, juristi, arhitecti sau chiar agenții imobiliare.
Rubrica se dorește a fi nu o analiză științifică a unor instituții de drept sau proceduri judiciare, ci o prezentare succintă, dar suficientă și totodată eficientă, pentru însușirea cunoștiințelor juridice minim necesare pentru incheierea de tranzactii imobiliare sau pentru formarea unei culturi juridice.

În funcție de nevoile și cerințele Clienților nostri, în timp, vom încerca să organizăm rubrica sau să creem o rubrică nouă, dedicată întrebărilor puse de Dvs. la diferite chestiuni ce vă preocupă, cu care vă confruntați sau v-ați confruntat.

Introducere in subiect.

Fiecare are sau a avut tangență cu mediul imobiliar, fie că își cumpără un apartament sau o casă, fie că își cumpără un teren pentru a-și construi o casă, în regie proprie sau printr-o firmă de profil sau cumpără terenul pentru investiții, fie că suntem interesați de darea în chirie a unui spațiu sau de găsirea unui spațiu în chirie, fie că e vorba de unii dintre Dvs. care sunteți implicați în activitatea specifică de agenție imobiliară sau dezvoltare (promovare) imobiliară.
Pentru inceput, doar un mic exercițiu.

Cu ce se ocupă agențiile imobiliare (sau cu ce ar trebui să se ocupe)?! Activitățiile de agenție imobiliară, potrivit Codului CAEN Rev.2 (”CAEN” semnifica Clasificarea Activitatiilor din Economia Nationala, iar ”Rev. 2” inseamna ultima varianta in vigoare, revizuita a 2-a oară in 2007 prin Ordinul nr.337/20.04.07 emis de Președintele Institutului Național de Statistică), sunt activități de tranzacții imobiliare realizate de către agențiile imobiliare, adică: servicii de intermediere pentru cumpărarea, vânzarea și închirierea bunurilor imobiliare, pe bază de onorariu (taxă) sau contract; activități de consultanță și servicii de evaluare privind cumpărarea, vânzarea și închirierea bunurilor imobiliare, pe baza de onorariu (taxă) sau contract; activități ale agențiilor care încheie precontracte (angajamente scrise), în vederea realizării unei tranzacții imobiliare, dar excluzand activitatiile juridice care pot fi făcute doar de avocați, notari etc.

Astfel, o agenție care dorește furnizarea unui serviciu profesionist nu se va limita la a intermedia o tranzacție pentru Dvs, ci va negocia pentru Dvs., va încerca să medieze finalizarea tranzacției, vă va consilia asupra oportunității tranzacției pe care doriți să o încheiați, vă va ajuta să înțelegeți piața, vă va da un reper în privința valorii de circulație a bunului tranzacționat (evaluare care, în majoritatea cazurilor, este mai aproape de realitate și de ceea ce se întâmplă pe piață decât evaluarea făcută de un evaluator așa-zis profesionist, care obișnuiește să vă facă o evaluare ca o medie intre trei oferte comparabile ce le găsește in ziar, oferte care nu vom știi cât sunt de reale și dacă se vor încheia efectiv cu semnarea unor tranzacții și la ce valoare concretă), vă va ajuta să faceți o afacere corectă sau chiar să beneficiați de o oportunitate imobiliară, vă va ajuta cu formulare simple de antecontracte de vânzare-cumpărare, formulare de contracte de închiriere sau alte acte (înțelegeri) mai simple, care nu necesită neaparat implicarea unui avocat, acte menite totusi a vă proteja de eventuale abuzuri ale celeilalte părți contractante.

Vom reveni, cu rubrici bilunare, urmând a vă supune atenției subiecte de genul (nu neaparat în ordinea de mai jos):

1 – Actele necesare vanzarii unui apartament / case;

2 – Ce trebuie verificat la cumpararea unui teren sau a unui imobil in general;

3 – Cum ma pot proteja daca semnez doar un antecontract de vanzare-cumparare;

4 – Model de contract de închiriere, cu explicații;

5 – Model de antecontract de vânzare-cumpărare, cu explicații;

6 – Cand avem nevoie totusi de avocat si cand ne putem descurca si singuri;

7 – Ecuația risc – câștig in imobiliare;

8 – La cine să apelez sau de ce speciliști am nevoie când intenționez să fac o tranzacție imobiliară?!

9 – Câteva explicații despre ”cartea funciară”.

10 – Pot să fac un antecontract de mână sau să apelez la un avocat sau notar?

11 – Doresc sa obtin o autorizatie de construire pentru o casa individuala, ce fac? 12 – Am un imobil si vreau sa-i fac o evaluare, cum procedez si la cine apelez?! Etc. Sperăm să vă fi trezit interesul …

Până data viitoare când ne vom reîntâlni, vă dorim toate cele Bune!

Av. Dan Ioan ONIGA
BAROUL CLUJ

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Raiffeisen Bank isi restructureaza proiectele imobiliare

Suntem informati via www.zf.ro ca Raiffeisen Bank a reusit, in aceasta perioada de insabilitate economica, sa recupereze aproximativ 50 milioane de euro din sectorul imobiliar. Se pare ca reprezentantii acestei puternice institutii de credit, a treia ca pondere la nivel national, au initiat un proces de restructurare a portofoliilor de real-estate, consecinta principala a acestei miscari fiind reducerea substantiala a[...]

Citeste mai mult
Acum 5 ani 0 Comentarii

Cele 10 “porunci imobiliare” pentru cumparatorii de locuinte! Partea 2-a – Imobiliare la minut

Urmeaza: "Imobiliare la minut"- rubrica oferita in parteneriat cu Napoca FM. In emisiunea de azi, iti prezentam celelalte cinci “porunci imobiliare” pentru cumparatorii de locuinte! Specialistii de la Blitz Imobiliare ti-au prezentat lucrurile pe care ar trebui sa le eviti atunci cand cumperi o locuinta. Azi, avem sfaturi din categoria :“de facut”! 6. Cumpara o locuinta pentru zona in care[...]

Citeste mai mult
Comision 0% la cumparare si cele mai bune preturi pentru clientii Blitz Imobiliare Floresti !
Acum 5 ani 0 Comentarii

Comision 0% la cumparare si cele mai bune preturi pentru clientii Blitz Imobiliare Floresti !

La 6 luni de la deschiderea biroului din Floresti compania Blitz Imobiliare vine cu o oferta speciala de sarbatoare: comision zero la cumparare si cele mai bune preturi pentru ofertele imobiliare! Si pentru ca suntem la momentul bilantului, hai sa vedem ce a devenit dupa numai 6 luni, agentia imobiliara a florestenilor, Blitz Imobiliare Floresti: - un birou situat in[...]

Citeste mai mult

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.