fbpx Yandex.Metrica

Mai aproape ca oricand de “Prima Casa 4”

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Am fost informati ieri ca nu mai putin de 8 banci si-au anuntat, in mod oficial, intentia de a participa la programul Prima Casa 4.

Cu toate ca statul a decis sa reduca la jumatate garantarea creditelor acordate, institutiilor financiare cu risc redus au decis sa-si reevalueze particularitatile tehnico-juridice pentru a se putea inscrie in acest proiect imobiliar cvasi-guvernamental.

Conform unui articol publicat de Ziarul Financiar, programul Prima Casa 4 va fi demarat imediat ce BNR-ul va aproba restructurarile normelor interne operate de bancile participante.

Inainte de a putea oferi credite garantate de stat in proportie de 50%, institutiile financiare sunt obligate sa-si regandeasca strategiile pentru a solicita potentialilor clienti un avans de doar 10%, avans care ajunge, odata cu implicarea statului, la doar 5% din suma de start. Deocamdata majoritatea bancilor solicita un avans de 15%, fiind, astfel, incompatibile cu noile exigente impuse de stat.

Vinerea trecuta s-a organizat o intalnire oficiala la care au participat reprezentantii institutiilor financiare, ai BNR-ului si ai Fondului National de Garantare petnru IMM, obiectivul ultim al acestui eveniment fiind cel de a clarifica punctele cheie ale programului si de a anula, astfel, problematica din jurul unui proiect de care avem, in momentul de fata, nevoie si pe care il asteptam cu sufletul la gura.

Deocamdata nu se stie cand va fi demarat programul Prima Casa 4. Esential este ca bancile sa-si regandeasca procedurile si ca BNR-ul sa le aprobe. In ceea ce priveste institutiile financiare modeste, situatia este putin mai complexa. Pentru a nu fi insolvente din start, acestea trebuie sa convinga reprezentantii BNR-ul ca raportul dintre creditele ipotecare si capitalul detinut este suficient de stabil pentru a suporta pe termen mediu si lung presiunea exercitata de clientii mai mult sau mai putin solvabili.

Desi intalnirea dintre reprezentantii institutiilor implicate in Prima Casa 4 a fost un succes, toate capetele luminate plecand mai informate si “mai la zi” cu ultimele exigente impuse de stat, inca nu se stie cand va fi demarat proiectul. Asteptam, in primul rand, ca toate particularitatile tehnico-juridice sa fie puse la punct.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

11 banci acorda credite prin "Prima Casa 4"

Am fost informati saptamana trecuta ca CEC Bank si-a revizuit normele interne si ca, imediat ce va primi acordul BNR, va oferi primele credite clientilor care vor sa achizitioneze apartamente sau case in lipsa unui capital monetar personal. Reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii au declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca nu mai putin[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 1 Comentarii

Diagnostic "Prima Casa 4"

Am fost informati acum cateva zile ca programul Prima Casa 4 a fost blocat din motive, din pacate, necunoscute noua. Desi oficialii Fondului National de Garantare au declarat recent ca acest proiect imobiliar cvasi-guvernamental este tinut in loc de insasi institutiile statului, institutii care intarzie sa aprobe documentele necesare, nu suntem inca lamuriti in ceea ce priveste problemele peste care[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Prima Casa 4 se pregateste de start

Conventia privind implementarea programului Prima Casa 4 a fost aprobata de Ministerul Finantelor Publice si de cel al Economiei, protocolul – cadru a fost publicat in Monitorul Oficial, iar nu mai putin de 11 banci si-au exprimat insistent intentia de a participa la acest proiect guvernamental. Startul mult-asteptatului si mult-controversatului program Prima Casa 4 va fi dat imediat de protocolul[...]

Citeste mai mult
coming back soon