Yandex.Metrica

Luna februarie marchează noi corecții a prețurilor în piața imobiliară clujeană

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

O lună de finalizare a discuțiilor începute în anul precedent

Dacă ianuarie a fost o lună de reluare intensivă a activității în imobiliare, conform ciclicității pieței, unde cererea este alimentată semnificativ în comparație cu luna precedentă, februarie a fost o lună ceva mai temperată ca ritm de activitate, dar s-au păstrat tendințele debutului de an.

Astfel, specialiștii Blitz au remarcat o dinamică ascendentă semnificativă a activității în lunile ianuarie și februarie, corelate cu corecții în prețurile apartamentelor oferite la vânzare.

Sezonalitatea influențează în fiecare an, evoluția prețurilor în funcție de perioadă. Un alt factor ar fi atitudinea educată și cumpatată a cumpărătorilor de apartamente, unde observăm de prin a doua parte a anului trecut, o prelungire a termenului de decizie de cumpărare. Acesta este un lucru pozitiv, deoarece din achizițiile educate, argumentate și analizate, va rezulta stabilitate în piață. ”, a declarat Bogdan Petrovai, Chief Sales Manager Blitz.

Ușoare corecții pe piața apartamentelor de vânzare

În luna februarie, indicele Blitz reflectând prețurile apartamentelor ofertate la vânzare a înregistrat o nouă corecție față de luna precedentă, de la 1518 la 1432 Euro pe mp. Această tendință reflectă o reașezare a cererii și ofertei, după creșterile susținute pe final de an 2019.

Situația pe cartiere denotă variații semnificative, pe fondul unei dinamici locale a cererii. Topul scăderilor e dominat de cartierele Între Lacuri și Plopilor, de la 1580 la 1494, și respectiv de la 2158 la 1699 Euro pe mp. Alte scăderi ale prețurilor apartamentelor puse la vânzare au fost remarcate în cartierele Mărăști, de la 1632 la 1529, Zorilor de la 1618 la 1547, și Borhanci, unde prețul apartamentelor la vânzare a scăzut de la 1466 la 1352 euro/mp.

Pe de altă parte, zona centrală a rămas atractivă, apartamentele oferite la vânzare înregistrând aici o mică creștere de prețuri, de la 1896 la 1909 Euro/mp.

Interesul pentru anumite zone a determinat o dinamică contrară decât restul pieței: cartierul Bună Ziua are o tendință ascendentă a prețurilor, de la 1413 la 1461 Euro/mp; la fel și în cartierul -vecin Gheorgheni, cu o creștere de la 1764 la 1785 Euro/mp la un apartament de 2 camere de vânzare. Așadar, atât cartierele vechi, cât și zonele nou construite sunt atractive, fiind mai importantă poziționarea în sine a imobilului.

Dezvoltarea zonelor metropolitane, i-a făcut pe clienții cumpărători să-și îndrepte atenția către ele, și să achiziționeze la prețuri mai convenabile în aceste zone nou dezvoltate, cu potențial evident.”, susține Bogdan Petrovai, Chief Sales Manager Blitz.

Chiriile – afectate de cererea sezonieră scăzută

La chirii, specialiștii Blitz au remarcat o tendință generală de scădere ușoară a prețurilor, indicele coborând ușor de la 429 în ianuarie la 423 euro în februarie pentru un apartament de închiriat. Cartierul Mănăștur , de exemplu, are o scădere de preț pe acest segment, de la 356 în ianuarie, la 350 la finalul lunii precedente. Scăderi se înregistrează și în Mărăști, și Bună Ziua, de la 443 respectiv 483 la 386 respectiv 467 euro. Zona centrală continuă să rămână atractivă, astfel că aici chiriile au o scădere minimă de preț, de la 514 la 513 euro/lună pentru apartamente.

Casele au o cerere stabilă

Casele de vânzare au o tendință diferită decât dinamica vânzărilor de apartamente, datorită unui profil diferit de clientelă și a unui ciclu diferit de ofertare și vânzare. Pe toate cartierele cu case puse la vânzare, se înregistrează creșteri de prețuri față de lunile decembrie și ianuarie, arătând o tendință stabilă pe acest segment al imobiliarelor.

Indicele Blitz prezinta media preturilor publice ale apartamentelor de vanzare din Cluj, exprimată în euro/mp. Indicele Blitz ține cont de specificul pieței locale și de harta imobiliară a Clujului, oferind valori medii diferențiate pentru apartamentele din municipiul Cluj-Napoca și cele din comunele învecinate (Florești, Baciu, Apahida).

Echipa Blitz Imobiliare

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 4 ani 0 Comentarii

Luna octombrie a înregistrat o creștere a prețurilor apartamentelor din Cluj

Indicele Blitz a înregistrat în luna octombrie o valoare medie de 1,201 euro/mp pentru apartamentele din Cluj, în creștere cu 12 euro/mp față de luna anterioară și cu 85 euro/mp față de luna octombrie 2015. Luând în calcul apartamentele din Cluj și din vecinătăți, indicele Blitz a înregistrat o valoare medie de 1,053 în luna octombrie, în creștere cu 88[...]

Citeste mai mult
Acum 2 ani 0 Comentarii

Primăvara readuce prețurile pe un trend crescător

Cresc prețurile apartamentelor de vânzare în Cluj-Napoca În Cluj-Napoca, indicele Blitz a înregistrat o medie de 1534 euro/mp în luna martie, o creștere de 66 de euro/mp față de luna februarie. După ce anul 2019 a debutat cu o scădere a prețurilor, în ultimele două luni prețurile apartamentelor de vânzare au crescut din nou. Cea mai mare creștere a prețurilor[...]

Citeste mai mult
Acum 1 an 0 Comentarii

Prețul apartamentelor de vânzare continuă a doua lună pe corecții  în Cluj-Napoca

Prețurile apartamentelor de vânzare au continuat să înregistreze o scădere ușoară și în luna septembrie. Comparativ cu luna august prețul mediu al apartamentelor a scăzut cu 36 de euro de la 1484 euro/mp în luna august la 1448 euro/mp în luna septembrie. Scăderi importante de preț în mai multe cartiere clujene O scădere spectaculoasă de preț a fost înregistrată în[...]

Citeste mai mult
coming back soon