Yandex.Metrica

Locuintele romanilor sunt mai spatioase decat cele ale austriecilor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Romania este o tara a tuturor contradictiilor. In ciuda faptului ca nivelul nostru de trai este mult sub standardul occidental, locuintele pe care le construim sunt cu pana la 50%-60% mai mari decat cele ale austriecilor sau ale portughezilor.

Mai mult decat atat, Institutul National de Statistica ne informeaza ca suprafata utila a unei unitati locative a crescut in ultimul an cu 5 mp, cifra cu adevar deconcertanta in contextul in care numarul de case noi la mia de locuitori a scazut de la 2,7 la 2,1.

Aceasta apetenta a romanului pentru locuintele spatioase a inceput sa se manifeste inca din 2005, cand suprafata medie a unui spatiu locativ a ajuns la 125 mp, in timp de in Austria valoarea nu trecea de 99 mp.  4 ani mai tarziu, media romaneasca a ajuns la 130 mp.

Nici anii de recesiune nu au reusit sa tempereze aceasta foame de spatiu rezidential.  In ciuda faptului ca in perioada 2010-2011 s-a inregistrat cel mai dramatic picaj al segmentului constructiilor, locuintele noi ale romanilor au continuat sa fie cu pana la 65% mai mari decat cele din tarile europene mult mai dezvoltate.

Cu toate acestea, in Romania se construiesc mult mai putine locuinte decat in vest, media europeana fiind de 4,9 la mia de locuitori.

Desi in 2009 indicatorul numarului de locuinte la mia de locuitori din marile orase ale Romaniei a depasit valoarea de 3,5, 2010-le a cunoscut un picaj mai mult decat dramatic, cifra ajungand la 1,4 in Bucuresti.

Semnalele din piata, reflectate de datele statistice sub forma a diversi indicatori – numar de autorizatii eliberate, locuinte aflate in curs de construire sau chiar finalizate -, ne arata ca la finalul lui 2011 nu vom consemna schimbari radicale ale tendintelor in materie rezidentiala impuse in ultimii ani.

Sursa: Financiarul.com

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Casele executate silit, mai ieftine decat apartamentele

Suntem informati ca cetatenii romani sunt mai putin interesati de piata imobilelor executate silit decat s-a crezut acum cateva luni. In ciuda faptului ca preturile de pornire ale unei licitatii sunt considerabil mai mici decat in cazul proprietatilor scoase pe piata „standard”, numarul de clienti care tranzactioneaza in acest sector problematic este prea mic pentru a fi relevant pe segmentul[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Ce se mai intampla cu piata imobiliara din Romania

In ciuda faptului ca piata imobiliara nu mai este, daca e sa creditam miriadele de experti optimisti, in starea deplorabila in care-a fost in ultimii doi-trei ani, romanii se dovedesc a fi precauti si prefera sa astepte vremuri mai stabile pentru a investi in locuinte noi. Suntem informati, via Imopedia.ro, ca s-au inregistrat, in luna aprilie a acestui an, cu[...]

Citeste mai mult
coming back soon