Yandex.Metrica

Legea darii in plata pe intelesul tuturor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Inca de la sfarsitul anului 2015 cand s-a vorbit pentru prima data de Legea darii in plata, au inceput sa curga mii de randuri in presa scrisa si online, cu pareri pro si contra. Cert este ca astazi, avem in fata o lege controversata care, spun unii specialisti, poate arunca in aer sectorul imobiliar.

Legea Darii in plataCe inseamna Legea darii in plata?

In forma actuala, adoptata de Parlamentul Romaniei, Legea darii in plata ofera posibilitatea persoanelor care nu-si mai pot respecta obligatiile financiare contractuale sau, pur si simplu nu mai doresc sa-si mai plateasca ratele, sa cedeze bancii dreptul de proprietate asupra bunului ipotecat, indiferent de tipul acestuia: apartament, casa sau teren.

Drept urmare, presedintele Klaus Iohannis a retrimis Legea spre reexaminare. In luna februarie a acestui an, Legea a fost adoptata de Senat, cu amendamentul ca s-a instituit un plafon de 150.000 de euro, solicitat de Banca Nationala a Romaniei.

Chiar si la o parcurge rapida a textului de mai sus ne putem da seama de faptul ca Legea favorizeaza clientii bancilor si ca adoptarea ei si in Camera Deputatilor, care este si forul decizional, ar putea pune bancile intr-o situatie neplacuta.

Ce consecinte ar putea avea Legea adoptata in formatul ei actual?

• Consecinta imediata ar fi un val de proprietati imobiliare ajunse in portofoliul bancilor comerciale. Acest lucru nu ar fi o problema daca majoritatea acestor proprietati nu ar fi fost cumparate in anii de varf ai pietei imobiliare 2007-2008, cand preturile erau mult mai mari ca in prezent;

• Cresterea avansului minim solicitat la acordarea creditelor, ca prima masura de protectie a bancilor impotriva posibililor clienti rau-platnici. Se discuta deja de avansuri de 40-45%;

• Scumpirea creditelor imobiliare si inasprirea conditiilor de obtinere a acestora;

• Oprirea programului Prima Casa.

Astfel, miercuri se anunta o sedinta furtunoasa in plenul Camerei Deputatilor mai ales in urma declaratiilor premierului Dacian Ciolos:

”Mie mi se pare ca aceasta lege trebuie nu doar declarativ ci si faptic sa vizeze cazurile sociale, deci acele situatii in care creditorii au luat un credit de la banca ca sa-si cumpere o casa, un apartament in care locuiesc si atunci cand au probleme de rambursare sa nu fie in situatia de a scoate familia in strada (…) nu cred ca aceasta lege sub acoperirea declarativa a cazurilor sociale sa rezolve problemele speculatorilor imobiliari care au luat credite de milioane sau zeci de milioane de euro sa cumpere imobiliare”, a declarat prim-ministrul Ciolos.

Liberalii, prin vocea copresedintelui Alina Gorghiu, declara ca vor vota Legea darii in plata insa fara amendamentul stabilit de Senat:

“Suntem pentru eliminarea plafonului stabilit in Senat(150.000 de euro), pe motiv ca este un plafon care stabileste o discriminare foarte clara si temerea noastra ca aceasta lege in baza acestui articol poate fi atacata la CCR este reala”, a declarat Gorghiu.

De asemenea, liberalii sunt pentru scoaterea Prima Casa de sub incidenta Legii darii in plata, iar in ceea ce priveste principiul retroactivitatii legii, liberalii se declara pentru aplicarea legii contractelor aflate in derulare.

Miercuri poate fi o zi decisiva atat pentru creditul Prima Casa cat si pentru miile de clienti care au in prezent probleme in ceea ce priveste plata ratelor la banci.

Echipa Blitz

Blitz Imobiliare- Agentie Imobiliara Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 5 ani 0 Comentarii

Legea darii in plata a fost adoptata! Vezi cine sunt beneficiarii si cine vor fi cei mai afectati

Camera Deputatilor a adoptat miercuri controversata lege a darii in plata cu un scor ce nu lasa loc de comentarii: 207 voturi pentru si un singur vot impotriva. In ciuda avertismentelor venite din partea Bancii Nationale a Romaniei si a reprezentantilor bancilor comerciale, deputatii au spus un "da" categoric, legii darii in plata in noul format pentru ca, fata de[...]

Citeste mai mult
coming back soon