Yandex.Metrica

“Legea Agentului” va intra in vigoare la sfarsitul acestui an

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Opinia aproape unanim acceptata este ca piata imobiliara trebuie sa treaca prin furcile caudine ale unor reglementari juridice, acest sector fiind, asa cum bine stim cu totii, ambiguu si dezorganizat.

Nu putini sunt cei care s-au plans, de-a lungul timpului, ca agentii imobiliarei sunt incompetenti. E mai mult decat clar ca integritatea profesionala este, la nivel „global”, inegala si ca piata imobiliara, asa cum se prezinta in acest moment, seamana cu o babilonie in care prolifereaza oportunismul.

Iata de ce specialistii acestui segment considera ca mult dezbatuta Lege a Agentului este esentiala. Suntem informati, via Imopedia.ro, ca reprezentantii principalelor asociatii imobiliare s-au intalnit, in sfarsit, cu oficialii guvernamentali pentru a discuta intens si responsabil despre aceasta lege pertinenta.

Exista un comitet tehnic format din cateva zeci de persoane care vin din toate domeniile, care vin din toate ministerele cu care am dori sa colaborăm: Ministerul de Interne, Ministerul de Finante, Ministerul Educatiei, al Muncii, din partea Oficiului de Cadastru, din partea Grupului de Prevenire si Combatere a Terorismului. Deci asa cum am convenit, a fost o prezenta mare.“, a declarat Ruxandra Cleciu, presedinte A.R.A.I.

Chiar daca Romania este, in principiu, un spatiu al incertitudinii, Legea Agentului Imobiliar pare sa fie un subiect in jurul caruia indecizia este minima, aproape toti participantii acestei conferinte fiind constienti de avantajele pe care le implica acest proiect.

E important pentru ca noi avem foarte multe conexiuni cu aceste ministere. Si e important ca Legea Agentului sa fie in concordanta cu legile specifice dar si cu ce este posibil sa se intample. De exemplu, ne-ar interesa o colaborare foarte intensa cu Cartea Funciara, astfel incat agentiile sa aiba posibilitatea sa acceseze mai rapid si poate si la un cost mai rezonabil statutul juridic al unei proprietati pentru a da informatii cat mai corecte consumatorului de servicii.“, a adaugat Ruxandra Cleciu.

Cu toate acestea, unii au considerat ca discutia nu a fost organizata in mod eficient si ca nu s-au punctat aspectele cheie ale proiectului.

Nu a fost intrutotul foarte bine pregatita prima intalnire, i-a lipsit elementul de baza: standardul profesiei. Poate ca puteam avansa mai mult cu discutiile, daca nu era o simpla intalnire de cunoastere.“, a spus Sandală Moldovan, preşedinte U.N.A.I.

Cea de-a doua intalnire se anunta, insa, a fi mult mai coerenta si mai centrata pe solutii concrete.

Deja avem planificata urmatoarea sedinta, ce vom discuta in ea si ordinea de zi. Sper sa mearga intr-un ritm destul de accelerat. In primul rand trebuie sa cunoasca toata lumea standardul european legat de activitatea unui agent imobiliar. Apoi sa transpunem aceste aspecte in lege, in conditii care sa poata fi aplicate activitatii in domeniu. Mai trebuie un cod etic care sa fie la baza activitatilor desfasurate in domeniu, apoi formarea unui corp care sa aiba puterea de a emite legitimitatea desfasurarii activitatii in domeniu, dar si un loc unde poate reclama un consumator nemultumit. De asemenea, trebuie rezolvate problemele de educatie.“, a declarat Sorin Varvara, presedinte A.P.A.I.R.

Cei implicati in aceasta eficientizare profesionala a sectorului imobiliar sustin ca proiectul de lege va fi definitivat cel tarziu la sfarsitul acestui an.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: "Clubul Profesionistilor in Imobiliare" a fost un succes

Avem placerea de a va informa ca evenimentul Clubul Profesionistilor in Imobiliare a avut un succes autentic pe scena de specialitate clujeana. Conceput si lansat de reprezentantii portalului imobiliare.ro acum aproximativ doi ani, CPI a devenit in scurta vreme un eveniment relevant la nivel national, organizatorii dorind, in primul rand, sa puna bazele unei comunitati imobiliare structurate si eficiente. Asa[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Ce se mai intampla cu piata imobiliara din Romania

In ciuda faptului ca piata imobiliara nu mai este, daca e sa creditam miriadele de experti optimisti, in starea deplorabila in care-a fost in ultimii doi-trei ani, romanii se dovedesc a fi precauti si prefera sa astepte vremuri mai stabile pentru a investi in locuinte noi. Suntem informati, via Imopedia.ro, ca s-au inregistrat, in luna aprilie a acestui an, cu[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Criza economica a trecut piata constructiilor prin "foc si sabie"

Criza economica a lovit in stanga si-n dreapta fara discriminare, insa unul dintre sectoarele cele mai afectate a fost cel al constructiilor. Companiile nascute in perioada pre-recesiune au decedat primele, iar companiile vechi si cu un capital solid in spate au picat, in ciuda portofoliilor substantiale, ca mustele. Piata imobiliara este fluctuanta si imprevizibila chiar si in perioadele de relativa[...]

Citeste mai mult
coming back soon