Yandex.Metrica

La Cluj de un an de zile se construieste in afara legii!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Planul Urbanistic General a expirat in 2009 iar noul document, desi a fost finalizat in 2010, inca nu a intrat in vigoare. Iar daca legislatia este permisiva cu autoritatile, de ce sa ne mai miram atunci cand se construieste ilegal?

Conform Ordonantei 7 din 2011, care modifica Legea 350/2011, la articolul 46 aliniatul 13 se arata ca: “Termenul de valabilitate al Planului urbanistic general se prelungeste pe baza de hotarare a Consiliului Local pana la intrarea in vigoare a noului plan urbanistic general, dar fara a depasi 2 ani de la data expirarii termenului de valabilitate“.

Ne situam astfel in afara legii pentru ca din 2009 pana in prezent, au trecut mai mult de 2 ani. Drept urmare, tot ce s-a construit in Cluj-Napoca din 2011 incoace, este in afara legii, pentru ca se bazeaza pe un document expirat.

“Retardul in aplicarea noului PUG se datoreaza rezistentei unor proprietari de terenuri aflate fie pe spatii verzi, fie pe domenii de interes comunitar si nu au voie sa faca ce vor ei, care tot depun contestatii. PUG-ul este elaborat si are avize de la toate ministerele”, a declarat Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.

Domnul Tiganas arunca vina astfel pe proprietarii de terenuri, care nu fac altceva decat sa-si apere bunurile. Mai mult, situatia nu sta chiar asa, vina fiind in continuare birocratia tipic romaneasca.

“Procedurile prevad ca inainte sa adoptam PUG-ul sa obtinem toate avizele necesare. Noi am trimis hartiile peste tot in urma cu un an de zile, unele raspunsuri le-am primit, altele nu”, a precizat Oana Buzatu, purtator de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Pana una alta, se construieste la fel de haotic, intreaga dezvoltare a orasului avand de suferit mai devreme sau mai tarziu. Sper sa nu fie deja prea tarziu.

“Dupa 20 de ani de ilegalitati, nu cred ca mai putem avea profesionalism. Arhitectura e oglinda unui oras. Eu as sublinia faptul ca si daca am avea un PUG cu adevarat profesionist, nu vom vedea rezultate decat tangential. Ar fi oportun ca in paralel cu acest PUG sa se nasca si politici urbane pragmatice, dar pentru asta ar trebui sa avem comisii de specialitate in toate forurile”, considera arhitectul Szabolcs Guttman.

Sursa: Transilvania Reporter

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Vom avea Plan Urbanistic General in 2012?

Ce ne-aduce Mosul de Sarbatori? Promisiuni! Suntem informati ca pana la sfarsitul anului va fi supus votului consilierilor locali, Planul Urbanistic General(PUG) al Clujului, cu conditia obtinerii ultimelor avize, iar in 2012 acesta va intra(in sfarsit) in vigoare. Primarul interimar al municipiului Cluj-Napoca, domnul Radu Moisin, nu s-a aratat la fel de optimist ca specialistii din primarie in privinta termenului,[...]

Citeste mai mult
coming back soon