Yandex.Metrica

La Cluj, apartamentele vechi cu trei camere ţin la preţ

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Preţurile apartamentelor, terenurilor, birourilor, spaţiilor comerciale şi industriale din Cluj au scăzut în prima jumătate a lui 2010, indiferent că vorbim despre cumpărare sau închiriere.

SCĂDERE DE 3% PE SEGMETUL REZIDENŢIAL

Potrivit unui studiu realizat de Darian, în ceea ce priveşte apartamentele, atât cele vechi cât şi cele noi s-au ieftinit în perioada ianuarie-iunie 2010 cu aproximativ 3% comparativ cu semestrul al doilea al anului trecut.

Astfel, în Cluj-Napoca, preţul mediu al apartamentelor vechi a scăzut de la 1,075 euro/mp la 1,038 euro/mp. Cele mai scumpe locuinţe sunt cele din zona ultracentrală a oraşului, care costă în medie 1.230 eur/mp suprafaţă utilă, mai puţin cu 5% faţă de semestrul al II-lea al anului trecut. Cele mai mici preţuri au fost înregistrate în cartierele Mănăştur şi Mărăşti, unde media a fost de 900 euro/mp suprafaţă utilă, în scădere cu 2% faţă de intervalul iulie-decembrie 2009. Cea mai mare scădere de preţuri au înregistrat-o garsonierele, în timp ce apartamentele cu trei camere s-au ieftinit foarte puţin.

Preţul mediu al apartamentelor noi a scăzut în semestrul I al anului curent de la 1,065 euro/mp la 1,035 euro/mp. Cele mai ridicate preţuri, s-au înregistrat în zona centrală a oraşului unde preţurile au fost în medie de 1,035 euro/mp suprafaţă utilă, în scădere cu 2% faţă de semestrul precedent. Însă cele mai scăzute preţuri au fost înregistrate în Zona Câmpului, Europa şi Borhanci, unde media a fost de 960 euro/mp suprafaţă utilă, în scădere cu 3% faţă de semestrul al II-lea din 2009. Cel mai mult a scăzut valoarea apartamentelor cu 3 şi 4 camere, iar cel mai puţin cea a apartamentelor cu două camere.

CONTINUĂ IEFTINIREA TERENURILOR

Terenurile din Cluj s-au ieftinit în primele şase luni ale acestui an cu circa 10% comparativ cu perioada iulie-decembrie 2009. Cea mai mare scădere de preţ, de peste 15%, a fost înregistrată de terenurile cu regim de înălţime mediu şi mare situate în zonele periferice ale oraşului.

CHIRII TOT MAI MICI PE PIAŢA SPAŢIILOR DE BIROURI

Chiriile pentru spaţiile de birouri moderne din Cluj sunt de 9 – 15 euro/mp, în scădere. Un nivel mediu al chiriei pentru spaţiile noi este de 10 – 11 euro/mp, în timp ce spaţiile de birouri mai vechi şi de clasă inferioară pot fi închiriate cu 4 – 8 euro/mp. Specialiştii Darian arată că tendinţa este de scădere în continuare, dar într-un ritm mai atenuat. Preţurile de ofertă / tranzacţionare variază foarte mult în funcţie de localizare, suprafaţa construcţiilor, calitatea acestora, dimensiune, teren aferent etc. Numărul tranzacţiilor este însă foarte redus, situându-se într-un interval mediu de 800 – 1.200 eur/mp. Pentru spaţiile de birouri mai vechi şi de clasă inferioară nivelul de preţ poate fi mai scăzut.

PROIECTELE NOI DE RETAIL AU FOST AMÂNATE

În semestrul I al anului 2010 se vede o continuare a tendinţelor din a doua parte a anului 2009, respectiv o scădere a chiriilor precum şi a ratelor de ocupare. Mai multe dintre spaţiile centrale clujene şi-au schimbat destinaţia şi s-au orientat spre alimentaţia publică. Numărul tranzacţiilor de spaţii comerciale a rămas scăzut, acestea fiind în mod obişnuit rar scoase la vânzare, iar reducerea preţurilor a determinat proprietarii să amâne momentul vânzării mai ales dacă nu au nevoie imediată de finanţare.

Proiectele de noi spaţii mari de retail existente au fost amânate. Există în ofertă spaţii noi în special la parterele unor blocuri de apartamente nou construite, fie în cartiere fie în zonele centrale, care însă îşi găsesc cu greu chiriaşi. Situaţia actuală este de relativă stabilizare a gradelor de ocupare şi a nivelului chiriilor.

SPAŢIILE INDUSTRIALE SE ÎNCHIRIAZĂ CU CEL MULT 6 EURO/MP

Chiriile au intrat în 2009 pe un trend descrescător şi în ceea ce priveşte spaţiile industriale. Pentru 2010 specialiştii estimează că nivelul chiriilor se va stabiliza.

În Cluj, chiriile pentru spaţii industriale mai mari variază de la 2 la 6 eur/mp, mai uzuală fiind zona 2,5-4,5 eur/mp.
În 2009 şi-au închis activitatea mai multe societăţi care îşi desfăşurau activitatea în spaţii industriale, astfel că a crescut rata de neocupare a acestor spaţii. Principalele locaţii unde este concentrată oferta pentru proprietăţii industriale sunt zonele: partea de est a oraşului, zona Someşeni, capătul B-dului. Muncii, începutul comunei Apahida şi Jucu.
Sursa: Imopedia

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: Preturile apartamentelor vechi sunt in continua scadere

Conform unui studiu realizat de compania de consultanta Darian, dinamica tranzactionala a sectorului apartamentelor vechi se inscrie pe un traiect descendent. Cu toate ca ritmul acestei scaderi este mai putin alert decat la inceputul anului, nu s-au inregistrat inca semne ale unei stabilizari a pietei imobiliare. Suntem, de asemenea, informati ca preturile de tranzactionare sunt relativ similare in Cluj-Napoca si[...]

Citeste mai mult
Acum 4 ani 0 Comentarii

Prețurile apartamentelor din Cluj au crescut în prima jumătate a anului 2017 cu 6,5%

Domeniul imobiliar este cunoscut ca fiind unul dinamic, cu cele mai spectaculoase creșteri, așadar nu este o mirare faptul că, încă de la începutul anului și până în prezent, prețurile apartamentelor sunt într-o continuă creștere. Conform indicelui Blitz înregistrat în luna ianuarie, de la 1228 euro/mp, apartamentele din Cluj au ajuns în luna iunie, la 1308 euro/mp, având o creștere[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

2010 s-a incheiat cu preturi de 780-990 euro/mp, cu pana la 50% sub nivelul din perioada de boom

Indicele national se mentine peste pragul de 1.000 de euro, la 1.033 euro/mp. In trei ani, cea mai abrupta scadere de pret s-a consemnat la locuintele din Bucuresti, care raman insa cele mai scumpe din tara, 1.154 euro/mp Preturile apartamentelor in toate marile orase din tara, inclusiv Bu­cu­resti, au atins la finalulul anului trecut cel mai mic nivel al ultimilor[...]

Citeste mai mult
coming back soon