Yandex.Metrica

Istoria Clujului: beciurile din zona centrala, de la adaposturi de razboi la cluburi de noapte!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Dupa ce am mai abordat in trecut “problema” mansardelor din centru si a celor ce locuiesc in ele, a venit timpul sa ne ocupam de beciurile cladirilor istorice, transformate astazi in baruri, cafenele sau cluburi de noapte. Care este istoria acestor cladiri, ce traseu au parcurs aceste spatii retrase de-a lungul timpului, pana la realitatea actuala? Ce a fost inaintea canapelelor, a bauturilor fine, a domnisoarelor aranjate si a baietilor “risipitori”, inaintea muzicii asurzitoare si a fumului abundent?

Pana in secolul 18, Clujul a fost o zona viticola renumita, de aceea toate casele aveau beciuri adanci, pentru depozitarea vinurilor. Istoricul clujean Vasile Lechintan, povesteste despre aceasta perioada si despre interdictiile privind introducerea bauturilor straine in oras. Astfel, toate subsolurile aveau acces direct din strada, pentru a facilita aprovizionarea cu marfuri. In timp, obiceiul s-a pastrat, insa aceste scari ce dadeau direct in strada au fost acoperite, pentru ca, neexistand iluminat public, noaptea multi oameni sufereau accidente.

Pe timpul razboiului( Al Doilea Razboi Mondial), s-a instituit prin lege, ca aceste beciuri sa se transforme in adaposturi antiaeriene, pentru a oferi un loc sigur cetatenilor in calea bombardamentelor.

“Au fost facute strapungeri dintr-un subsol in altul pentru iesiri de siguranta. Povestea asta ca subsolurile comunica si ca sunt tuneluri, s-a nascut de fapt din chestia asta”, povesteste arhitectul Virgil Pop.

Si nu este singura poveste. Fiecare cladire cu subsolul ei are o poveste unica si delicioasa. De exemplu, pe locul actualului Club Vertigo, pe vremea razboiului era un adapost si un tunel(asa cum prezinta locatarii cladirii). Clubul Diesel, era beciul Bisericii Romano-Catolice, care, primea “zeciuiala”, 10% din productia de vinuri a zonei Clujului. Exista de asemenea o poveste, cum ca, Biserica Sf. Mihail din Piata Unirii ar comunica, pe sub Somes, cu Parcul Cetatuia.

Unele subsoluri au fost, asa cum am aratat, transformate in localuri, altele isi pastreaza misterul de veacuri. Urmand exemplul vecinilor din vest, aceste locuri ar putea fi exploatate din punct de vedere turistic. Pentru ca, de exemplu, in Budapesta, exista cladiri a caror subsoluri comunica intr-un labirint spectaculos, iar turistii sunt atrasi de magia acestui loc, de povesti si de necunoscut.

Sursa: www.citynews.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: Un nou investitor privat vrea sa construiasca blocuri pe strada Eugen Ionesco

Se pare ca dezvoltatorii imobiliari sunt completamente indiferenti la exigentele arhitecturale. In aceasta ordine de idei, ni se aduce la cunostinta ca un investitor privat a propus in sedinta Comisiei Tehnice a Teritoriului si Urbanism (CTATU) construirea a doua imobile multifamiliale pe strada Eugen Ionescu. Aceasta noua tentativa de ridicare a unor cladiri de locuinte colective este in directa si[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: 310 cladiri din centrul istoric necesita reparatii capitale

Conform declaratiilor lui Sorin Apostu, nu mai putin de 310 cladiri din centrul istoric al Clujului necesita interventii de restaurare a fatadelor. Se pare, insa, ca lucrarile de reabilitare vor fi demarate la doar 39 de imobile, restul proprietarilor neajungand la un consens in ceea ce priveste documentatia necesara prestarii acestor servicii. Primaria Cluj-Napoca a urgentat procesul de identificare a[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: Bloc ilegal pe strada Gheorghe Doja, cartierul Andrei Muresanu

Proprietarii a 13 case de pe strada Gheorghe Doja solicita, intr-o scrisoare trimisa recent Primariei Cluj-Napoca, interventia urgenta a autoritatilor locale in solutionarea problemei generate de construirea une cladiri pe spatiul aferent numarului 31. Familiile semnatare sustin ca dezvoltatorul a renuntat la duplexul stipulat, initial, in contract si a purces la ridicarea unui imobil cu 6 apartamente, motiv pentru care[...]

Citeste mai mult
coming back soon