Yandex.Metrica

Isteria predictiilor continua. Piata imobiliara isi va reveni in 2012

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Predictiile specialistilor imobiliari sunt atat de multe si de colorate incat orice tentativa de a identifica in mod corect starea pietei este, practic, imposibila. Nu putem decat sa remarcam aparent nesfarsita confuzie de care dau dovada toti cei implicati in acest sector instabil.

Ca tot veni vorba de previziuni mai mult sau mai putin „corecte”, merita sa ne amintim de Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker, si de convingerea acestuia ca piata imobiliara se va stabiliza abia in 2012, procesul urmand a fi unul mai lent decat si-ar dori dezvoltatorii locali.

E posibil ca in 2012 piata locuintelor vechi sa isi revina, dar dupa ce va mai scadea. Scadera nu va fi mai mare de o cifra. Piata e destul de jos acum, iar tranzactiile prin Prima Casa nu sunt singurele care se fac. Sigur, e un program bun, pentru ca este disponibil pentru cei care doresc sa-si cumpere o casa si au un venit mai mic. Dar mai sunt si tranzactii care se realizeaza cu credite ipotecare. Acum suntem in apropierea Sarbatorilor dupa care vine o perioada de stagnare, iar daca luam un orizont scurt, piata o sa mai coboare si in urmatoarele sase luni“, a spus Valentin Ilie.

In ceea ce priveste apartamentele noi, acesta spera ca la anul sa vedem proiecte noi pe piata, cu preturi pentru buzunarul romanului. Adica, la un venit de 1.200 de euro/familie, rata ar trebui sa reprezinte 25% din venit, adica 300 de euro.

Daca in trecut dezvoltatorii se intreceau in constructia de locuinte noi cu suprafete mari, acum cei care vor marsa pe acest segment vor trebui sa se adapteze noilor conditii ale pietei si sa construiasca locuinte cu suprafete modeste, la preturi mai mici.

Nu cred ca este o reducere a preturilor, ci mai degraba reducere a suprafetelor locuintelor. Nu poti construi mai ieftin decat preturile actuale. De fapt, pretul de constructie de acum al unitatilor rezidentiale este cel mai mic pret pe metru patrat la care se poate construi. Cheia este sa fie construite noi locuinte la costurile de acum, ceea ce oamenii isi pot permite“, Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Cei de Jones Lang LaSalle sunt de parere ca dezvoltatorii cu apartamentele goale si nevandute de ceva timp ar trebui sa reduca din preturi, unul dintre motive fiind aparatia ansamblurilor rezidentiale construite mult mai ieftin.

Cele mai recente previziuni ale unor institutii internationale au prezentat perspectivele economice ale Romaniei intr-o maniera nefavorabila. Daca aceste previziuni se vor materializa, pe piata rezidentiala se vor inregistra destul de putine imbunatatiri. Sunt asteptate noi masuri de austeritate din partea guvernului si o continuare a metodei conservatoare de creditare a bancilor, ambii fiind factori ce ar putea impiedica redresarea pietei“, se arata in cel mai recent studiu al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

2012-le va aduce cu sine scaderi considerabile pe piata chiriilor

Conform predictiilor specialistilor imobiliari, scumpirea costurilor de intretinere va genera in mod ineluctabil si o scadere a chiriilor. Avand in vedere ca bugetele romanilor vor fi considerabil afectate de aceste majorari, nu este de mirare ca cei interesati de inchirierea locuintelor vor cauta ofertele cele mai ieftine, motiv pentru care, daca e sa creditam opiniile expertilor in domeniu, proprietarii vor[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Implicarea statului in treburile pietei imobiliare este nociva

Dupa o scurta si irelevanta pauza, specialistii pietei imobiliare isi reiau activitatea de subminare a oficialilor guvernamentali. Astfel, eminentele cenusii ale acestui sector instabil revin pe scena publica incercand sa ne explice in ce masura implicarea statului in treburile imobiliare este inoperanta si chiar nociva. Conform declaratiilor vechi si nu foarte vechi, cei care ne conduc ar trebui sa permita[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Salt de 9% pe piata imobiliara

Suntem informati ca piata imobiliara o duce mai bine decat credeam. Cei de la ANCPI ne informeaza ca in ultimele luni s-au inregistrat cu 17.000 mai multe contracte de vanzare-cumparare decat in ultima perioada a anului 2010, ceea ce inseamna ca dinamica tranzactionala a saltat cu nu mai putin de 9%, fapt deosebit de imbucurator in conditiile in care vocile[...]

Citeste mai mult
coming back soon