Yandex.Metrica

Investitorii sunt uimiti de scaderile inregistrate pe piata constructiilor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Stim prea bine ca piata constructiilor nu o duce prea bine, volumul lucrarilor scazand atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,8%, respectiv cu 2,2%, in  primele sapte luni ale acestui an. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, situatiunea denota o scadere deloc neglijabila a dinamicii acestui sector.

Mai mult decat atat, suntem informati ca ponderea pietei constructiilor in Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat, in trimestrul II al acestui an, o scadere de 1,9%. Chiar daca datele statistice nu par dramatice, adevarul este ca acest sector “o ia la vale” in moduri cu totul imprevizibile.

Cu toate acestea, investitorii si dezvoltatorii din segmentul constructiilor sunt, in general, optimisti, majoritatea considerand ca greul a trecut, viitorul fiind unul al salturilor valorice considerabile.

Pentru noi e surpinzator acest rezultat, pentru ca in primavara aveam perspective de crestere. Probabil ca pentru proiectele care au fost contractate se lucreaza inca la proiectare, unde sunt valori mici. Cu siguranta in 2012 o sa vedem o crestere, pentru ca sunt toate conditiile. Sper sa nu ne mai blocam in hartii si sa fie finantarile asigurate si sa aiba o continuitate. Companiile sunt firave si mai este si problema contestatiilor. Am auzit ca mai nou se fac contestatii numai pentru intarzierea unor proiecte care fac imagine actualilor primari. Rata de castig la contestatii este de sub 10%“, a declarat pentru Capital Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).

Adriana Iftime, directorul general al PSC, nu este, insa, la fel de optimista, declarand ca viitorul apropiat nu va aduce schimbari relevante pe piata constructiilor. In opinia acesteia, singurele modificari valorice vor fi cele generate de isteria anului electoral, problema principala constand in inconstanta unor astfel de demersuri politice.

Nu vad nici in continuare sanse de schimbare a sensului si probabil nici in 2012, poate doar la inceputului anului sa avem o crestere amagitoare pe seama anului electoral. In asemenea perioade apar programe noi care, din pacate, nu se mai termina si produc pagube pentru constructori. Scaderea sectorului este mare, deoarece intr-o economie normala constructiile trebuie sa ocupe o pondere importanta din PIB. In trecut aveam 12-13% din PIB si constructiile ar trebui sa fie motorul principal in Romania“, a mentionat Adriana Iftime.

Ca serie bruta, pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la lucrarile de constructii noi (-4,2%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-1,7%). La lucrarile de reparatii capitale, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 10,5%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile nerezidenţiale cu 10,6%. La cladirile rezidentiale si la constructiile ingineresti, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 19,0%, respectiv cu 1,3%.

In perioada ianuarie – iulie 2011, volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 2,2%, scadere evidentiata la lucrarile de constructii noi (-4,7%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-4,0%). La lucrarile de reparatii capitale s-a inregistrat o crestere cu 8,9%.

Pe obiecte de constructii a avut loc o crestere la cladirile nerezidentiale (+11,4%). La cladirile rezidentiale si la constructiile ingineresti s-au inregistrat scaderi cu 15,0%, respectiv cu 1,8%.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Piata constructiilor nu mai este in pericol

Chiar daca aparentele sunt triste si deconcertante, realitatea este cu totul alta, sau cel putin asta e ceea ce vor sa credem reprezentantii Institutului National de Statistica. Se pare ca piata constructiilor o duce relativ bine, in aprilie volumul proiectelor crescand cu 5% fata de luna martie. Valorile sunt de bun augur, insa nu sunt suficient de pertinente pentru a[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Piata constructiilor ne ofera motive de ingrijorare

Conform unui comunicat de presa transmis recent de Institutul National de Statistica, volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 4,7% in primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similara din 2010. Pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la lucrarile de constructii noi (-8,1%) si la lucrarile[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Se "clatina" piata constructiilor

Piata constructiilor din Romania continua sa scada intr-un ritm constant. Desi situatia nu este inca dramatica, numarul lucrarilor scazand in aprilie cu 0,3% fata de luna precendenta, pattern-ul este suficient de clar pentru cei interesati de acest sector al pietei imobiliare. Oficiul European de Statistica ne informeaza ca volumului lucrarilor de contructii din tarile Uniunii Europene a scazut in luna[...]

Citeste mai mult
coming back soon