Intr-un interviu acordat reprezentantilor Imopedia, prezenti la Conventia Europeana RE/MAX din Viena, Christian Nowotny, unul dintre cei mai relevanti specialisti din lume, a vorbit despre Romania si despre situatia pietei imobiliare.
Conform declaratiilor acestuia, viitorul se anunta a fi unul pozitiv si constructiv, lucrurile urmand sa prinda contur iar sectorul imobiliar sa redevina atractiv pe piata europeana.
In contextul in care ai nostri specialisti se intrec in a lansa ipoteze si predictii sumbre, opiniile valide si argumentate ale lui Nowotny sunt de natura sa ne ofere sperante in viitorul imobiliar al Romaniei.
Ce parere aveti despre Romania?
Imi place foarte mult Romania, dar nu cred ca aceasta este intrebarea. Sa va spun ce citesc in ziare: companii internationale care reincep sa investeasca in Romania, deoarece gasesc oferte foarte bune, din pricina proprietatilor detinute de persoane cu dificultati financiare momentane. Ceea ce citesc in presa, cel putin din punctul de vedere austriac, este ca se pompeaza din nou bani in Romania. Poate nu aceleasi sume care veneau inainte de 2008, dar oricum, in cantitati considerabile. Si stiti cum este intotdeauna, este nevoie de doi-trei curajosi, pentru ca ceilalti sa ii urmeze. Asa ca eu cred ca piata romaneasca are o perspectiva interesanta in momentul de fata, de altfel ca si piata din Bulgaria. Dar aici nu ma refer la segmentul rezidential, ci strict la cel comercial.
Mai sunt interesante pentru investitori aceleasi segmente ale pietei imobiliare ca acum cativa ani?
Segmentul spatiilor de birouri nu mai este atat de atractiv ca inainte, chiar as spune ca nu mai este interesant. De asemenea si centrele comerciale sau mall-urile, au fost ridicate oriunde era posibil, au fost acoperite toate zonele, asa ca si acesta este un segment care nu va mai fi atât de mult in lumina reflectoarelor.
Si atunci ce este interesant acum?
In momentul acesta, parerea mea este ca spatiile logistice vor fi atractia principala. Nici segmentul terenurilor agricole nu este de neglijat, mai ales in contextul ofertei atractive care poate fi gasita in Romania, dar sectorul agricol nu reprezinta un mare procent din intreaga piata imobiliara romaneasca.
Ce proiecte credeti ca vor urma in viitorul apropiat?
Nu cred ca vor mai urma proiecte de mare anvergura in urmatorii doi-trei ani. Cred ca este, deocamdata, cam devreme. Cred ca oamenii care sunt dispusi sa investeasca din nou in piata imobiliara, sunt dezvoltatorii de talie medie. Unii dintre ei vor vana proprietati pentru clienti speciali pe care ii au deja – de exemplu clienti care au nevoie de centre de distributie in anumite zone. Astfel ca acestia vor cumpara teren si vor construi acolo ceea ce stiu ca se cere, apoi vor vinde catre consumatorul final.
Cum vedeti evolutia segmentului rezidential din Romania?
Cred ca segmentul rezidential va mai avea nevoie de inca doi-trei ani pentru a-si reveni, va mai dura putin pana cand va prinde iar avânt. Vad mult mai mult potential in acest sector pentru Bucuresti, decat pentru Sofia, de exemplu. In capitala Bulgariei inca mai sunt mii de unitati locative finisate, la cheie, care sunt goale. Pretul a scazut chiar si cu 60% in anumite cazuri, dar tot nu exista cumparatori.
In Bucuresti, exista ansambluri construite inainte de 2008, cu preturile de atunci, astfel ca dezvoltatorii nu isi permit sa coboare pretul prea mult. Pe de alta parte, sunt dezvoltatori care s-au aventurat si au construit in ultimii doi ani, la costuri mai mici, astfel ca vand apartamente pe banda rulanta.
Dezvoltatorii cu banii vechi (adica cei care au investit inainte de 2008) detin, deocamdata, produsul gresit. Asa ca au doua posibilitati: ori isi admit pierderile – pe care sunt convins ca le cunosc, dar nu vor sa le accepte, ori asteapta – daca isi permit.
Din informatiile pe care le am, este inca cerere pe segmentul rezidential romanesc. Este mult mai mare cererea in Romania, fata de alte tari similare. Sunt aceleasi probleme in toate tarile de la marginea Europei, cu iesire la Mediterana sau nu: bancile nu sunt dispuse sa reia creditarea, nu sunt dispuse sa reinceapa sa isi asume riscuri. Iar fara ajutorul institutiilor financiare, este destul de greu sa se deblocheze piata. Astfel ca pentru cumparatorul primei locuinte, care este cel care misca piata, este destul de greu sa gaseasca o sursa de finantare. Reversul monedei este ca cei care implinesc cerintele bancilor, nu sunt dispusi sa faca un asemenea pas momentan, deoarece sunt familii tinere, carora inca le este frica de faptul ca unul dintre ei ar putea sa isi piarda slujba. Asa ca pentru a nu expune intreaga familie la risc, locuiesc in continuare cu chirie.
Astfel ca probabil ca urmatorul pas pentru oamenii de afaceri ar fi sa investeasca in constructia de locuinte ieftine. Si prin locuinte ieftine nu ma refer numai la pretul de vanzare, ci si pentru inchiriere, pentru cei care doresc sa se mute intr-o locuinta mai mare, de o calitate mai buna, dar tot cu chirie.
Sursa: Imopedia.ro