Yandex.Metrica

Investitorii straini evita piata rezidentiala din Romania

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Apetenta dezvoltatorilor straini pentru sectorul rezidential investitional a scazut in mod dramatic, Romania cazand in relativa dizgratie. Piata locuintelor achizitionate pentru a fi scoase pe piata chiriilor a ajuns, astfel, intr-o stare de trista stagnare.

Se pare ca strainii sunt mai atrasi de Moldova, Ucraina si Ungaria decat de mica noastra tara, atat de intens exploatata in anii trecuti.

Suntem informati ca pietele din tarile mai sus mentionate ofera, astazi, randamente din chiriile rezidentiale mai mari cu 3 pana la 6 puncte procentuale comparativ cu cele realizate in Romania.

Potrivit ultimelor date furnizate de reprezentantii Global Property Guide (GPG), cele mai mari veni­turi (randamente) anuale din chirii se obtin astazi pe piata rezidentiala din Chisinau (11,18%), Kiev (Ucraina – 9,09%) si Ungaria (8,29%).

Venitul brut anual din chirie, exprimat ca procent din valoarea actuala a proprietatii inchiriate, este un ins­trument util pentru masurarea valorii reale a unei proprietati imobiliare. Acest venit reprezinta randamentul investitiei realizate, dar inainte de plata taxelor, costurilor cu reparatia si intretinerea si a altor cheltuieli legate de proprietate.

In Romania, proprietatile rezidentiale men­tionate ofera un venit brut anual reprezentand 5,54% din valoarea actuala a imobilului, indicator ce o pozitioneaza in categoria statelor cu piete care ofera randamente moderate si din care mai fac parte doar Croatia, Serbia, Turcia si Macedonia. Din acest punct de vedere, celelalte tari sunt clasate in categoria pietelor care ofera randamente slabe si foarte slabe, variind intre 2,36% (Grecia) si 4,88% (Polonia).

Republica Moldova se afla, de altfel, pe pozitia a doua in topul pietelor cu randamentele cele mai spectaculoase din chirii. Pe locul I se afla Jakarta (Indonezia), unde rentierii obtin un venit brut anual de 11,38%, iar pe pozitia a III-a capitala peruana Lima (10,56% randament). Locurile urmatoare sunt ocupate de Jamaica (Kingston – 10,07%) si Salvador (10,02%).

In Romania, randamentul din chirii a scazut mult in ultimii ani fata de varful atins in 2008, acest indicator variind in prezent intre 4,9% pentru locuintele de aproximativ 200 mp si 6,5% pentru apartamentele de doua camere (50 mp utili).

Preturile locuintelor au scazut foarte mult in acelasi interval de timp, cu 50% sau chiar 55% in unele cazuri. Totusi, reducerile de pret au inregistrat decalaje pe cele doua segmente, al vanzarilor si inchirierilor.

In ierarhia statelor cu cele mai mari preturi rezidentiale, Romania se afla in coada clasamentului, proprietatile autohtone fiind mai scumpe doar fata de cele din Serbia, Ungaria, Bulgaria si Moldova, potrivit GPG (vezi graficul). Datele se refera la locuinta etalon (120 mp utili, aflata in zona centrala sau de lux). Preturi mai mari se regasesc insa in Ucraina, care totusi ofera randament din chirii mai bun, Polonia, Slovenia, Cehia, Grecia si Slovacia.

Sursa: Financiarul.com

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


coming back soon