Yandex.Metrica

Investitorii speculativi sunt interesati de terenurile agricole

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati ca investitorii straini, dupa ce s-au retras din jocul imobiliar rezidential, au devenit brusc si inopinat interesati de terenurile agricole din Romania. Departe de a fi o simpla zvacnire irelevanta, numarul dezvoltatorilor de peste granite care vaneaza pamanturile romanilor este in continua crestere.

Cei de la Adevarul ne informeaza ca marile companii straine sunt interesate, in primul rand, de potentialul de crestere al preturilor respectivelor terenuri, si abia pe urma de profitul din exploatare.

Pretul a suferit o corectie dupa anul 2008. Anticipam insa o crestere a valorilor“, spune Cristian Ustinescu, director de investitii in cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Potrivit consultantului, cererea de terenuri agricole si paduri pentru exploatari specifice ori biomasa este in crestere sustinuta.

Se vehiculeaza randamente pe veniturile din subventii si exploatare de 8%-12%“, a declarat acesta.

Speranta Munteanu, director al diviziei de restructurare a KPMG, confirma interesul investitorilor straini, dar identifica imediat si principala dificultate:

Acesti investitori vizeaza suprafete de peste 7.000 de hectare.

In prezent, fermele care exploateaza suprafete de peste 100 de hectare reprezinta doar 1,1% din numarul total de ferme si acopera 52,2% din suprafata eligibila pentru subventii

In aceste conditii, investitorii speculativi care cumpara suprafete mici, le comasează si apoi le vand mai departe, cu preturi mult mai mari, ar putea prolifera, iar preturile ar putea exploda peste noapte.

Piata romaneasca de terenuri nu ar fi la prima isprava de acest gen, o situatie asemanatoare intalnindu-se, in anii de boom imobiliar (2005-2008), pe segmentul rezidential.

„Intr-adevar, am intalnit speculatori imobiliari care cumparau terenuri pentru a le revinde si prin aceasta metoda au marcat profituri importante“, spune Ionut Petcu, senior consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara Knight Frank/The Advisers.

Sursa: Adevarul

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


coming back soon