Yandex.Metrica

“Rau-platnicii” pot solicita credite in conditii speciale

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Numarul clientilor restantieri este, asa cum era de asteptat intr-o tara cu o economie inoperanta, mare si foarte mare, institutiile financiare fiind nevoite sa gestioneze intarzierile in asa fel incat sa nu-si pierda o sursa considerabila de venit.

Sa nu uitam ca vorbim despre Romania. Bancile nu pot recurge la masuri drastice impotriva acestor clienti din simplul motiv ca sunt prea multi. Iata de ce restantierii pot, in anumite conditii, solicita alte credite de la institutiile financiare obligate de circumstante sa inchida ochii.

Exista doua institutii de specialitate care tin evidenta rau-platnicilor. Biroul de Credit, in esenta o societate pe actiuni formata la initiativa bancilor, inregistreaza intarzierile mai mari de 30 de zile si face verificari atat pentru anul in curs cat si pentru alti patru ani anteriori.

Centrala de Riscuri Bancare, in esenta o institutie care colecteaza si centralizeaza informatii despre natura creditelor de peste 20.000 de lei si despre tot ceea ce inseamna frauda, opereaza verificari pentru ultimii sapte ani.

Avand in vedere ca intarziatii nu pot fi exclusi din dinamica institutiilor financiare, s-au conceput o serie de conditii speciale care le permit acestora sa acceseze si alte credite.

Cei de la AV Broker Solutions, in colaborare cu Imopedia, au trecut toate bancile prin filtrul analitic si le-au incadrat in categorii in functie de atitudinea adoptata fata de rau-platnici.

Din pacate, numele bancilor pot fi aflate de client doar de la consultantii nostri, insa vom denumi institutiile A, B, C, D, E, alese in mod intentionat de mine, pentru o comparatie. Mentionez ca toate sunt banci, niciuna IFN. Desi sunt toate guvernate de aceleasi norme BNR, au criterii si condiţii proprii in ceea ce priveste istoricul de neplata., a declarat Daniel Amza, senior broker AV Broker Solutions.

Banca A – accepta orice intarziere de pana in 15 zile si intarzierile de maximum 30 de zile in ultimele sase luni

Banca B – nu mai mult de doua intarzieri de cel mult 60 de zile, in ultimul an

Banca C – toate cazurile cu intarzieri de pana in 30 de zile sunt tratate ca standard, iar cele care ajung pana la cel mult peste 90 de zile, sunt tratate ca non-standard si necesită dovedirea “cauzelor tehnice”

Banca D – nu mai mult de patru intarzieri in ultimele 24 de luni, nu mai mari de 60 de zile

Banca E – nu s-au inregistrat credite cu executare silita, nicio intarziere de peste 60 de zile in ultimele sase luni, si nu mai mult de doua intarzieri de peste 60 de zile in ultimii doi ani.

In functie de motivul intarzierilor, rau-platnicii pot solicita si alte credite, sanctiunile fiind, in linii mari, mult mai “blande” decat s-ar fi crezut. In ultima instanta, institutiile financiare au nevoie de acesti clienti, in ciuda faptului ca multi nu prezinta o garantie a solvabilitatii.

Exista clienti care s-au aflat de-a lungul timpului in mod abuziv in Biroul de Credite, pentru sume foarte mici (10- 15 lei), la conturi curente, deci nu la un produs pentru care platesti dobanda. Am avut si cazul in care o persoana cu venituri bune, in jur de 1000 euro, dar si cu rate de cam 400 euro lunar, a intarziat 120 de zile si am reuşit sa o creditam la o anumita banca. Exista situatia in care intri in concediu crestere copil si statul iti plateste indemnizatia abia dupa trei-patru luni, din motivele procedurale greoaie pe care le cunoasteti. Un astfel de client chiar nu poate fi <<de condamnat>> daca nu a avut venituri o perioada de timp, fara vina lui., spune reprezentantul AV Broker Solutions.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara si economia

In Romania, piata imobiliara nu este un atat de important indicator al evolutiei economiei precum in SUA ori in tarile zonei euro. In termeni economici, spunem ca piata imobiliara este ‘decuplata’ de la economie in general. Explicatia este data de procentul mai mic in PIB constituit de sectorul ‘constructiilor’ (care sigur ca nu include doar pe cel imobiliar, ci si[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Restantierii vor putea solicita credite noi

Cei care au solicitat credite bancare si au ajuns in tristele situatii de a nu putea plati, dintr-un motiv sau altul, ratele lunare, vor avea sansa unica de a obtine si alte imprumuturi. Institutiile financiare au inteles, in sfarsit, ca nu pot opera cu exigente absolute in conditiile in care cei mai multi romani cu venituri medii sunt predispusi la[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Restantierii si Prima Casa 4

Avand in vedere ca statul a decis sa garanteze doar 50% din creditele acordate in cadrul programului Prima Casa 4, institutiile financiare participante s-au vazut nevoite sa-si regandeasca exigentele pentru a-si asigura spatele in tristele cazuri de insolventa a potentialilor clienti. Chiar daca aceste credite bancare sunt foarte avantajoase pentru cei care nu dispun de capitalul monetar necesar achizitionarii unei[...]

Citeste mai mult
coming back soon