Yandex.Metrica

Indicele imobiliar al INS taie elanul cumpărătorilor care aşteptau scăderi.

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Indicele imobiliar elaborat de Institutul Naţionat de Statistică (INS) aduce cumpărătorii de locuinţe, care sperau la scăderi spectaculoase de preţ, cu picioarele pe pâmânt. Noul indice evidenţiază pentru primul trimestru din acest an o scădere de 3,4% a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale la nivel naţional, în comparaţie cu prima parte a anului trecut.

Scăderea este infimă faţă de cea anunţată de indicele imobiliare.ro, singurul care a publicat până acum o evoluţie la nivel naţional, şi care arăta pentru primul trimestru din acest an o scădere de 8,5%. Indicatorul publicat de portalul de anunţuri evidenţia un preţ mediu pe metru pătrat la nivel naţional de 1.211 euro, pentru primul trimestru din 2010, faţă de 1.323 euro/mp cât era în aceeaşi perioadă din 2009.

„Matematic indicele INS este corect, dar diferenţele între pieţele locale din România sunt foarte mari şi nu pot fi surpinse într-un indice global nişte evoluţii clare. Cred că scăderea a fost mai mare de atât şi continui să spun că până la sfârşitul anului scăderile vor fi mai mari de 20%. Totodată, complexitatea formularelor pe care trebuie să le completeze notarii împreună cu vânzătorii afectează calitatea informaţiei transmise către INS“, a declarat pentru capital.ro Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

Potrivit indicelui INS, la apartamente preţurile au scăzut cu 3,8% în trimestrul întâi din 2010, faţă de anul 2009, în timp ce la case scăderea a fost de 4,3%, la nivel naţional.

Scădere de 5,7% în Bucureşti

Şi la nivelul Bucureştiului, discrepanţa dintre indicele oficial şi cel publicat de compania de consultanţă imobiliară Colliers International este la fel de mare.

BREI-V, indicele care urmăreşte evoluţia preţurilor la apartamentele vechi din Bucureşti, indica o scădere de 10% de la trimestru la trimestru, în timp ce indicatorul INS arată o scădere de doar 5,7%. Potrivit indicatorului Colliers, preţul apartamentelor vechi din Bucureşti au scăzut de la 1.250 euro/mp, cât era în primul trimestru din 2009, la 1.100 euro/mp, în aceeaşi perioadă din acest an.

„Diferenţa dintre indicele oficial şi cel pe care îl facem noi este dată şi din faptul că BREI se bazează pe preţul cerut de vânzător, care în ultima perioadă suferă marje de negociere de 10-15%. Pe de altă parte datele de la notari nu sunt întotdeauna corecte, pentru că sunt persoane care nu declară valoarea reală a tranzacţiei. Bineînţeles că este şi o diferenţă în metodologia utilizată“, a explicat Ştefania Baldovinescu, manager consulting division în cadrul Colliers.

Potrivit indicelui INS, preţul clădirilor individuale din mediul urban a cunoscut o scădere de 4,33%, iar cel al imobilelor din mediul rural cu 4,26%.

În vederea stabilirii căt mai exact a caracteristicilor care influenţează preţul tranzacţiei, INS a solicitat şi informaţii cu privire la locaţia imobilului, anul construirii, tipul clădirii, suprafaţa utilă şi construită, nivelul la care se află locuinţa (în cazul apartamentelor), suprafaţa terenului şi garaj (pentru case). Totodată au fost colectate date şi despre tipul locuinţei, gradul de confort, încălzire, tipul de finisaj, starea de întreţinere a locuinţei, materialele de construcţie şi amplasarea imobilului.
Sursa: Capital

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 11 ani 0 Comentarii

Ce va contine primul indice imobiliar oficial: Diferente de preturi pentru T1

Indicele imobiliar care va fi publicat de Institutul National de Statistica (INS) la sfarsitul lunii masoara evolutia trimestriala a preturilor pentru locuinte fata de anul 2009, aratand cum au evoluat preturile proprietatilor rezidentiale in primul trimestru al anului. Ce va contine primul indice imobiliar oficial: Diferente de preturi pentru T1. “Indicele masoara evolutia trimestriala a preturilor proprietatilor rezidentiale fata de[...]

Citeste mai mult
Acum 11 ani 0 Comentarii

Ce reactii a starnit primul indice imobiliar oficial

Pe data de 29 iunie, Institutul National de Statistica a publicat pentru prima data informatii referitoare la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale. Indicele oficial nu contine preturi si a fost calculat pentru primul trimestru al anului versus aceeasi perioada a anului trecut. Ce reactii a starnit primul indice imobiliar oficial: Adrian Erimescu, director general al portalului imobiliare.ro, care a publicat in[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Apartamentele din Cluj-Napoca mai scumpe in primul trimestru fata de sfarsitul anului trecut! Vezi care sunt preturile!

Indicele mediu Blitz pentru apartamentele de vanzare din municipiul Cluj-Napoca, in primele trei luni ale anului, a raportat valoarea de 983 euro/mp, fata de 978 euro/mp la sfarsitul anului trecut.In acelasi timp, pretul mediu al apartamentelor din municipiu si din localitatile vecine s-a mentinut la un nivel relativ constant, 862 euro/mp fata de 861 euro/mp la finele lui 2013. In[...]

Citeste mai mult
coming back soon