Yandex.Metrica

Indicele Blitz în 2018 – un an de moderare a creșterii. Care sunt scenariile pentru 2019?.

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

După ce anul 2017 a marcat creșteri accentuate, pe parcursul anului 2018 indicele Blitz a cunoscut o evoluție ceva mai moderată, de aproximativ 10% pe piața imobiliară clujeană.

Indicele Blitz este un instrument statistic cu ajutorul căruia se poate lua pulsul pieței imobiliare, și prezintă valori diferențiate în funcție de caracteristicile proprietăților imobiliare selectate: tip proprietate, tip tranzacție, zonă, vechimea construcției, număr de camere, finisaje, iar pentru calculul acestuia sunt eliminate valorile extreme, cele mai mici și cele mai mari, considerate a fi neconcludente.

Apartamentele de vânzare cu 2 camere – diferențe pe cartiere

Indicele Blitz pentru apartamentele cu 2, 3, 4 camere de vânzare a încheiat anul cu o valoare de 1506 Euro/mp, având de asemenea o evoluție generală crescătoare, de aproximativ 12% față de anul precedent pe raza municipiului. Dacă luăm ca referință cel mai tranzacționat tip de proprietate – un apartament cu 2 camere într-un imobil, construcție nouă, există variații semnificative în funcție de zonă și localizare.

Astfel, proprietăți de acest tip cu prețuri sub media pieței se găsesc în cartierele Baciu -1053 Euro/mp, Grigorescu -1200 Euro/mp și Mănăștur -1360 Euro/mp. La polul opus, zonele care atrag cel mai mult interes, și unde cererea este semnificativă sunt: Gheorgheni -1730 Euro/mp, Zorilor -1510 Euro/mp și Plopilor -1990 Euro/mp.

Darius Dascăl, Senior Broker I, ne-a declarat că la finalul anului a resimțit o scădere a numărului de clienți față de anul trecut, o parte fiind în expectativă, încercând să anticipeze o eventuală corecție a prețurilor. Pe de altă parte, anul 2019 a demarat în forță, cu tranzacții încheiate încă din primele zile.

Pe baza acestor date specialiștii noștri concluzionează că orașul Cluj-Napoca este în continuare un centru de interes și un pol de atracție, atât pentru investitori, cât și pentru persoane care se stabilesc aici și își încep cariera.

Garsonierele de vânzare – cerere mereu ridicată

Excepție au făcut garsonierele, unde cererea depășește semnificativ oferta disponibilă la vânzare, conform experților noștri. Această presiune pe vânzare, corelată cu faptul că acest tip de proprietăți sunt concentrate în anumite cartiere ale orașului, duce la o creștere corelativă a indicelui pe anumite cartiere, atât pentru garsoniere în imobile noi, cât și în cele vechi.

Astfel, indicele de preț a încheiat anul cu o valoare medie de 1615 Euro/mp cu diferențe chiar spectaculoase între cartiere. Cele mai accesibile proprietăți de acest tip pot fi găsite în Mănăștur, în blocuri vechi, unde media prețului e 1154 Euro/mp; de asemenea, garsoniere cu preț sub medie sunt localizate în zona Iris, cu o medie de 1420 respectiv 1450 Euro/mp pentru construcții vechi și noi. Vârfurile de preț se înregistrează în cartierele Bună Ziua și Mărăști, cu 1515 respectiv 1770 Euro/mp, iar zona semicentrală poate ajunge la 1870 Euro/mp pentru acest tip de apartamente.

Creșterile menționate anterior denotă că în continuare piața pentru acest tip de proprietăți este foarte activă și dinamică, consecință a fluxului constant de tineri în oraș, atrași de perspectivele de studiu și carieră.

În plus, Răzvan Indolean, Senior Broker I, ne-a relatat că noile limitări bancare legate de gradul de îndatorare în general au tendința de a scădea bugetul clienților, implicit reducând așteptările privind numărul de camere, dar fiind deschişi pentru variante cu un număr mai redus de camere, ori în zone mai puțin centrale.

Casele de vânzare – o alegere mai precaută

Pentru proprietățile de tip casă de pe raza municipiului, specialiștii noștri au arătat o evoluție remarcabil de stabilă, în jurul valorii de 212,000 Euro. În mod firesc, mici variații se înregistrează la nivel de cartiere, zonele Bună Ziua și Grigorescu având cele mai dezirabile proprietăți de acest tip, cu o medie anuală de 291,000 Euro, respectiv 406,000 Euro.

Aceste evoluții ne pot duce la concluzia ca există premise de creștere sănătoasă a pieței imobiliare pe termen mediu și lung, pe baza interesului arătat pentru viitoare construcții rezidențiale și comerciale. Va fi interesant de urmărit impactul modificărilor legislative anunțate asupra dinamicii pieței – spre exemplu, eliminarea restricției de achiziție a unei singure locuințe cu TVA 5%.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 6 ani 0 Comentarii

In 2014, preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au crescut cu numai 2,5%!

Indicele Blitz a inregistrat in luna decembrie a anului trecut, o valoare de 1.008 euro/mp pentru apartamentele de vanzare din Cluj-Napoca, cea mai ridicata medie a preturilor publice de la inceputul anului.     Pe parcursul anului 2014, apartamentele din Cluj-Napoca au castigat 2,5%, cresterea fiind constanta, cu mici exceptii(vezi tabelul alaturat). Aceeasi evolutie au avut-o si apartamentele de vanzare[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Zorilor- cartierul lunii iulie din punct de vedere imobiliar

Conform indicelui Blitz Imobiliare pentru luna iulie, cartierul Zorilor a trecut pe locul al doilea in topul cartierelor clujene, acest lucru intamplandu-se pentru prima oara in ultimul an. Indicele Blitz pentru cartierul Zorilor a fost de 1.054 euro/mp, cu aproape 7 % peste media Clujului. Indicele Blitz in luna iulie pe cartiere Indicele Blitz pentru apartamentele de vanzare din Cluj-Napoca[...]

Citeste mai mult
Acum 2 ani 0 Comentarii

Marja de negociere a apartamentelor vândute în 2018 în Cluj-Napoca a fost de până la 21%. Află cât poți economisi cu un agent bun!

Ghidul tranzacțiilor imobiliare 2018, lansat recent de Primăria Cluj-Napoca, confirmă ceea ce era deja știut în piață: un bun agent imobiliar poate să obțină cele mai avantajoase prețuri și condiții pentru cumpărători! Aceasta se traduce în economii medii de peste 8000 Euro la un apartament. Studiul anual al Primăriei clujene publicat la începutul lunii iulie, aflat la a 6-a ediție,[...]

Citeste mai mult
coming back soon