Yandex.Metrica

Începutul verii aduce prețurile pe scădere

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Piața imobiliară marchează o turnură interesantă în luna iunie, intrând într-o zonă de corecții mai extinse, atât în ce privește prețurile cerute pentru apartamente de vânzare, cât și pe apartamente de închiriat. Indicele Blitz pe vânzări apartamente a marcat astfel o scădere de 3.8%, până la valoarea de 1541 euro/mp în luna iunie. Acest indice reprezintă media prețurilor proprietăților de acest tip oferite la vânzare.

Această evoluție descendentă a prețurilor vine după ce în luna mai au fost punctate creșteri în cele mai importante cartiere și poate marca un început de repoziționare în piață a prețurilor cerute la vânzare, pe baza cererii și ofertei.

Apartamentele – prețuri în scădere cerute la vânzare

Astfel, principalele scăderi ale prețurilor cerute la vânzare pentru apartamente au fost remarcate în cartierul Bună Ziua, unde pentru apartamente de 2 camere prețul mediu pe mp a scăzut cu 8.8%, până la valoarea de 1554 euro. Această corecție se plasează la finalul unui șir de creșteri constante din ianuarie până în mai, deci ar putea semnala o repoziționare pentru această zonă.

Scăderi mai reduse, dar care merită punctate, au fost remarcate în cartierele Mărăști cu o scădere de 5.8% până la valoarea de 1717 euro/mp, Mănăștur cu un minus de 1.85% ajungând la 1485 euro/mp, și Iris cu o reducere a prețului de 1.7% la valoarea de 1371 euro/mp. 

În aceste cartiere tradiționale există mereu o bază stabilă de căutări, deci aceste scăderi pot da trendul unei deschideri mai mari arătată de proprietari.

Evoluții în sens invers, cu mici creșteri au fost în Zorilor și Grigorescu, cu o creștere de 2.3%, respectiv 3.13%, ajungând la valorile de 1673, respectiv 1681 euro/mp pentru apartamente puse la vânzare.

Florești are un trend stabil al prețurilor pentru apartamentele puse la vânzare, în luna iunie media fiind de 936 euro/mp; acest lucru arată un echilibru pe termen mediu al cererii și ofertei în această zonă.

Zona centrală și-a revenit după o lungă perioadă de plafonare a prețurilor cerute la vânzare la apartamente. Astfel, în iunie s-a înregistrat o creștere de 3%, prețul mediu pe metru pătrat ofertat ajungând la valoarea de 1987 euro.

Noi corecții pe piața chiriilor

Pe apartamente de închiriat, începutul verii continuă tendința de ajustare de prețuri, indicele scăzând cu 3.17%, până la de 366 euro/lună. Acesta reprezintă valoarea medie a unei chirii cerută de proprietari pentru un apartament de 2 camere în Cluj-Napoca.

Cea mai mare scădere e remarcată în cartierul Iris, de 14.3%, până la 322 euro/lună pentru un apartament de închiriat.

Alte scăderi demne de punctat ca valoare sunt în: Bună Ziua, scădere de 5.38% până la valoarea de 422 euro/lună, și Florești -5.65% până la 267 euro/lună pentru apartamente de închiriat. Scăderi mai moderate au fost remarcate în Mărăști, de 2.92% până la 366 euro/lună, și Grigorescu, de 2.42%, până la 323 euro/mp.

Mici creșteri locale  se înregistrează la apartamente de închiriat în Mănăștur, cu 1.82%, ajungând la 336 euro/lună. Zona Centrală e relativ stabilă, cu o mică scădere de la 407 la 403 euro/lună pentru un apartament de închiriat.

Specialiștii Blitz remarcă faptul că este încă o piață în plină așezare după perioada de restricții, și evoluțiile pot fi surprinzătoare, în ambele direcții. Cei care dispun de lichidități, sau au o intenție fermă de tranzacționare, pot puncta acum înțelegeri avantajoase, profitând de ofertele existente. De asemenea, proprietarii arată un interes crescut spre flexibilizare, așadar un agent bun poate obține avantaje suplimentare pentru cumpărător.

Pe chirii, piața prezintă în continuare o multitudine de oferte avantajoase, pe fondul amânării marilor evenimente și festivaluri ale verii, și a incertitudinilor cu privire la evoluția restricțiilor. Cei ce sunt acum în căutare de chirii, cu ajutorul unui agent pot afla din timp de cele mai noi oferte și scăderi de prețuri.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 2 ani 0 Comentarii

Prețul apartamentelor de vânzare continuă a doua lună pe corecții  în Cluj-Napoca

Prețurile apartamentelor de vânzare au continuat să înregistreze o scădere ușoară și în luna septembrie. Comparativ cu luna august prețul mediu al apartamentelor a scăzut cu 36 de euro de la 1484 euro/mp în luna august la 1448 euro/mp în luna septembrie. Scăderi importante de preț în mai multe cartiere clujene O scădere spectaculoasă de preț a fost înregistrată în[...]

Citeste mai mult
Acum 1 an 0 Comentarii

Revenirea pieței imobiliare, pe fondul flexibilizării prețurilor

Piața imobiliară dă semne clare de revenire, după corecțiile la nivel de volum de cereri suferite începând cu a doua jumătate a lunii martie, pe fondul unui optimism moderat cu privire la ridicarea restricțiilor.  Chiriile dau tonul scăderilor de prețuri Principalele evoluții se remarcă la nivel de oferte de apartamente de închiriat, unde indicele Blitz continuă pe trendul de scădere[...]

Citeste mai mult
Acum 2 ani 0 Comentarii

Prețul apartamentelor de vânzare in Cluj continuă să crească și pe perioada verii

Chiar dacă perioada de vară reprezinta o încetinire sezonieră pentru piața imobiliară, în Cluj-Napoca prețurile continuă să crească, menținând trendul început în aprilie. Astfel, în luna iunie, prețul mediu de vânzare pentru apartamente a crescut cu 10 euro/mp, de la 1510 euro/mp în luna mai, la 1520 euro/mp în luna iunie. Cea mai mare creștere de prețuri s-a înregistrat în[...]

Citeste mai mult
coming back soon