Yandex.Metrica

Începe Prima Casă 4. Cum ar putea arăta programul: mai mulţi bani, credite mai scumpe

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Se lucrează la programul Prima Casă 4. Noua formă va apărea anul acesta, au declarat în exclusivitate pentru imopedia.ro surse din cadrul Fondului Naţional de Garantare. A existat deja o întâlnire între premierul Emil Boc şi reprezentanţii mediului bancar pentru a schiţa noul program. Între timp, numărul solicitărilor primite de Fondul Naţional de Garantare pentru Prima Casă 3 a crescut de trei ori faţă de începutul lunii.

Prima Casă 4 ar trebuie să completeze toate lipsurile celei de-a treia ediţii a programului. Premierul Boc a anunţat că urmăreşte dulbarea numărului beneficiarilor şi împărţirea riscului între stat şi bănci.

„Întâlnirea cu reprezentanţii băncilor a urmărit dublarea numărului de beneficiari, prin împărţirea riscului garanţiei între stat şi bancă, ceea ce va duce la dublarea nivelului de garanţii de la 1,5 miliarde euro, la 3 miliarde de euro “, a declarat Emil Boc.

Acest lucru poate însemna însă şi creşterea dobânzilor.

„Programul Prima Casă 4 probabil că este menit să nu prăbuşească piața, adică să susțină cât de cât piaţa, dar dobânzile vor fi mai mari deoarece băncile îşi vor asuma riscuri ceva mai mari. Asta nu înseamnă că vor creşte costurile cu mult, dar în mod sigur dobânzile vor creşte”, declară Cristian Orgonaș, analist economic.

Practic, clienţii vor suporta o parte din risc. Acest lucru se va întâmpla pentru că băncile au o responsabilitate mult mai mare care le apasă pe umeri. De altfel, există chiar și posibilitatea ca unele instituţii bancare să refuze să mai participe la Prima Casă 4, în aceste condiții.

„Faptul că până acum statul îşi asuma integral riscul de neplată prin acoperirea 100% cu garanţia acordată de Fondul Naţional de Garantare permitea băncilor să aibă un nivel de dobândă mic stabilit de ordonanţa legată de Prima Casă, în condiţiile în care statul vrea să împartă riscul cu băncile, adică băncile îşi asumă jumătate din risc le va determina să solicite o dobândă mai mare care să compenseze riscul. Dacă statul nu va accepta să mărească marjele de dobândă peste ROBOR şi EURIBOR evident că unele bănci nu vor accepta această formulă” a declarat pentru imopedia.ro Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

Cunoscătorii pieţei imobiliare rămân sceptici în faţa acestui anunţ.

* „Prima Casa în general a fost un program care nu şi-a atins scopul. Iar acum va fi şi mai scump”, spune Cristian Orgonaş, analist economic.
* „Guvernul nu pare să fie în stare să gândească un program cu adevărat eficient”, declară Ruxandra Cleciu, preşedinte ARAI.
* „Scopul guvernului pare să fie acela de a duce Prima Casă până anul viitor, an electoral, nu neapărat să îl îmbunătăţească”, spune Radu Zilişteanu, doctor în economie.

Deşi Boc descrie programul ca fiind un real succes, pentru că doar 21 dintre clienţi au probleme cu achitarea ratelor, cei mai mulţi dintre analiştii imobiliari şi economici sunt de părere că este de fapt un eşec. E drept, programul a ajutat mulţi tineri să îşi găsească o locuinţă, dar a eşuat lamentabil în îndeplinirea scopului primar: resuscitarea pieţei construcţiilor.

„Nici o parte a programului Prima Casă nu şi-a atins scopul pentru că el trebuia să impulsioneze sectorul construcţiilor. Or singurul lucru impulsionat a fost numărul tranzacţiilor cu locuinţe vechi. Iar acest lucru nu are niciun impact asupra pieţelor rezidenţiale la nivel de locuinţe noi. Cred că Prima Casă, aşa cum este ea acum, nu face decât să ajute băncile şi pe cei care nu au avans de 20%, atât cât cereau băncile”, continuă Cristian Orgonaş.

Cu alte cuvinte, chiar dacă scopul iniţial era resuscitarea pieţei construcţiilor, Guvernul pare să se fi răzgândit. Pentru că altfel, după trei ediţii în care toată piaţa a vuit că programul nu îşi atinge scopul, ar fi trebuit să se facă o schimbare.

„Părerea mea este că Guvernul nu vrea să vadă acest lucru. Aici este problema, atunci când cineva face un lucru şi e convins că face bine acel lucru, nu dă doi bani pe opinia altora. Şi deci nu remediază anumite vicii. În plus, nouă ne lipseşte acest sistem de monitorizare şi predicţie a ce se va întâmpla în momentul în care implementezi acest program”, spune Ruxandra Cleciu, preşedinte ARAI.

În 2011, Fondul Naţional de Garantare a locat pentru programul Prima Casă 200 milioane euro, din care s-au cheltuit deja 50,7%. Premierul a mai precizat că participarea băncilor în program este opţională.

Sursa: Imopedia

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Plafonul pentru Prima Casa 4 va fi de 700 milioane de euro

Programul Prima Casa 4 va fi demarat in luna mai, dupa ce noile norme metodologice aprobate recent de guvern vor fi publicate in Monitorul Oficial. Sunten informati via www.imobiliare.ro ca plafonul total de creditare al acestui proiect imobiliar va ajunge la suma de 700 milioane de euro. Conform spuselor Simonei Muresan, director adjunct în cadrul Direcţiei Juridice şi Conformitate a[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Programul "Prima Casa 4" a fost blocat

Ziarul Financiar ne informeaza ca programului Prima Casa 4 a fost blocat. Cu toate ca premierul Emil Boc a declarat la sfarsitul lui aprilie ca aceasta a patra editie a proiectului imobiliar guvernamental poate debuta imediat dupa sarbatorile pascale, aspectele tehnico-legale s-au complicat inoportun. Se pare ca Prima Casa 4 nu poate fi demarat intrucat protocolul de colaborare cu Fondul[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

11 banci acorda credite prin "Prima Casa 4"

Am fost informati saptamana trecuta ca CEC Bank si-a revizuit normele interne si ca, imediat ce va primi acordul BNR, va oferi primele credite clientilor care vor sa achizitioneze apartamente sau case in lipsa unui capital monetar personal. Reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii au declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca nu mai putin[...]

Citeste mai mult