Yandex.Metrica

Impozite majorate pentru firmele care nu si-au evaluat cladirile in ultimii 5 ani

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Potrivit noilor prevederi din Codul Fiscal, firmele care nu si-au evaluat cladirile din proprietate in ultimii trei ani vor plati impozite majorate pana la 20% din valoarea de inventar, precentajul urcand pana la 40% in cazul in care operatiunea nu a fost efectuata in ultimii 5 ani.

Anterior, Codul Fiscal stabilea ca impozitul pe cladiri fara reevaluare in ultimii trei ani sa fie cuprins intre 5% si 10%, cota fiind fixata de catre autoritatile locale.

Aceasta crestere substantiala a nivelului cotelor impozitelor locale aplicabile in cazul cladirilor aflate in patrimoniul firmelor apare ca nejustificata economic, in conditiile in care, din cauza caderii pietei de real estate in România, valoarea de piata a cladirilor a scazut considerabil in ultimii trei ani“, a declarat pentru MEDIAFAX Dan Schwartz, managing partner la Scot& Company Consulting.

Mai mult decat atat, el spune ca noile cote sunt in totala contradictie cu solicitarile venite din partea mediului de afaceri de a se stabili impozite rezonabile pentru cladirile utilizate in scopuri productive sau comerciale si de respectare a principiului neutralitatii fiscale prin fixarea unor impozite pe proprietati imobiliare nediferentiate in functie de proprietarii lor – persoane juridice sau persoane fizice.

Cresterea abrupta a cotelor de impozitare de la maximum 10% la 30-40% nu va aduce probabil venituri suplimentare la bugetele locale intrucat societatile comerciale vor apela la serviciile evaluatorilor autorizati pentru a obtine rapoarte de evaluare care confirma scaderea in valoare a cladirilor detinute in patrimoniu, si nu cresterea valorii lor“, a mai spus Schwartz.

La inceputul lunii septembrie, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, afirma ca firmele care nu vor reevalua cladirile si le vor mentine la valori care nu reflecta pretul real pentru a plati impozite mai mici vor fi sanctionate.

Cotele standard la impozitele pentru cladirile detinute de firme sunt intre 0,25% si 1,5% si se aplica la valoarea de inventar a cladirii.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Investitorii straini recomanda modificarea sistemului de impozitare al cladirilor

Cei de la NewsIn ne informeaza ca investitorii straini au propus aplicarea, in cazul firmelor, a unui sistem de impozitare care sa tina cont de destinatia imobilelor si de rangul localitatilor sau al zonelor, potentatii financiari de peste granite recomandand si eliminarea impozitarii cladirilor in functie de proprietar, respectiv persoana juridica sau fizica. „Sistemul actual creeaza diferente intre persoane fizice[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Criza a lovit si sectorul Property Management

Suntem informati, via Curierul National, ca piata de Facility&Property Management a intrat, incepand cu acest an, intr-un con de umbra. Conform specialistilor, acest sector va inregistra, in 2011, cresteri de cel mult 7%. "Datorită <<tinereţii>> relative a acestei piete, Facility&Property Managementul din Romania inregistrează o constanta crestere in ultimii ani, chiar daca in 2010 si 2011 aceasta crestere s-a atenuat",[...]

Citeste mai mult
coming back soon