Yandex.Metrica

Implicarea statului in treburile pietei imobiliare este nociva

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Dupa o scurta si irelevanta pauza, specialistii pietei imobiliare isi reiau activitatea de subminare a oficialilor guvernamentali.

Astfel, eminentele cenusii ale acestui sector instabil revin pe scena publica incercand sa ne explice in ce masura implicarea statului in treburile imobiliare este inoperanta si chiar nociva. Conform declaratiilor vechi si nu foarte vechi, cei care ne conduc ar trebui sa permita acestui sector imprevizibil sa-si revina in mod natural.

In aceasta ordine de idei, conferentiarul universitar Cristian Paun le-a spus celor de la Curierul National ca statul nu face decat sa impiedice revenirea in simtiri a pietei imobiliare.

Achizitionarea unui bun de folosinta indelungata trebuie sa fie o decizie a fiecaruia in parte si fiecare trebuie sa se gandeasca la cum isi programeaza o schema de economisire care sa ii permita sa achizitioneze in timp un astfel de bun. In loc sa ne impoziteze cu mai mult de 80% din venitul pe care il castigam din salarii, pretinzand apoi ca din acei bani ajuta pe cei care «meriata», statul nu face decat sa ne saraceasca sistematic“, a declarat Cristian Paun.

Conferentiarul a mai adaugat canoi am devenit cazuri sociale in mare parte datorita unei proaste politici fiscale aplicate romanilor o perioada indelungata. Stimularea achizitiei de locuinte in Romania nu s-a tradus decat in locuinte de proasta calitate, locuinte alocate la preturi mici (subventionate de noi toti) unor oameni care numai cazuri sociale nu erau, sursa de sifonare de fonduri si de afaceri permanente cu statul pentru oameni apropiati deciziei politice (o forma de a intoarce serviciile electorale)“.

Programul Prima Casa a intrat si el in discutie, Cristian Paun declarand in mod foarte raspicat ca proiectul de creditare ipotecare propus de oficialii guvernamentali este o dovada incontestabila a esecului unei politici publice.

Mai mult decat atat, conferentiarul universitar considera ca Romania nu va iesi din criza economica decat in momentul in care statul nu se va implica in realitati economice care nu-i sunt „familiare”. Cu alte cuvinte, cei care ne conduc cunosc prea putin piata imobiliara, iar programul Prima Casa a fost lansat fara o analiza, in prealabil, a raportului cost-beneficiu.

Interesul romanilor pentru acest tip de program este in scadere dupa ce s-a vazut ce tip de locuinte poate construi. Mai mult, saracia tot mai mare a romanilor si lipsa de perspective pentru tinerii care intra in piata muncii dupa absolvire, dar si a familiilor lor care nu ii mai pot ajuta (si care se pare ca nici macar rate subventionate nu mai pot plati) face ca programul sa nu aiba capacitate stimulativa“, a explicat Cristian Paun.

Concluzia conferentiarului este mai mult decat clara. Politicile publice ale statului sunt incompetente si nocive.

Stimulentele pe care le ofera statul in piata nu fac decat sa creeze haos, coruptie si deturnari de fonduri publice. Piata imobiliara are solutii pentru toate buzunarele. Statul trebuie sa invete de la aceasta criza sa isi ia mana de pe economie si de pe piata si sa o lase sa functioneze de la sine mai mult. Cu cat se implică mai mult, cu atat impozitele raman sufocante, deficitele si datoria publica cresc si nota de plata va fi si mai complicata (nu pentru guvernanti, ci pentru cei din piata libera agresati de stat pentru tot felul de politici publice ce nu au legatura cu piata).”, a mai spus Cristian Paun.

Sursa: Curierul National

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Specialistii isi dau cu parerea. Piata imobiliara romaneasca este imatura

Piata imobiliara din Romania este atat de instabila si de inoperanta incat eventuala iesire din criza a economiei mondiale nu va aduce corecturile necesare acestui segment problematic. In ciuda faptului ca raporturile de forte internationale influenteaza in moduri complexe dinamica micii noastre tari, specialistii pietei locale sunt de parere ca situatia actuala este efectul direct si incontestabil al unei crase[...]

Citeste mai mult