Yandex.Metrica

Imobiliare de Romania. Episodul 1: Actorii

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Piata imobiliara romaneasca ramane o piata necoapta, desi au trecut foarte multi ani de la primele tranzactii, desi au fost traversate perioade de boom si apoi de criza profunda. Despre piata imobiliara de la noi nu se poate deocamdata scrie un manual, insa, cu siguranta, se pot scrie zeci de povestiri, iar firul epic poate trece usor de la comedie la tragedie si invers.

Principalii “vinovati” de toate relele pe piata imobiliara sunt agentii imobiliari, care-si insusesc pe nedrept venituri substantiale, care au interese obscure, care strica piata, si lista poate continua. Oare?

De ce nu lasam piata imobiliara profesionistilor, care sunt interesele pentru care nu exista in prezent o reglementare a functiei de agent imobiliar si a agentiilor imobiliare, in general, poate vom afla in perioada urmatoare sau poate nu vom afla niciodata. Culmea imobiliarelor mioritice este ca pe o piata neprofesionista exista profesionisti si isi fac treaba la standarde internationale, necunoscute si nemeritate de adevaratii actori ai piatei imobiliare romanesti.

Cine sunt acesti actori, favorizati de situatia actuala?

Dezvoltatori care isi prezinta oferta cu trufie: ” direct de la dezvoltator” ignorand cu buna stiinta toate principiile eticii in afaceri. Concurenta este benefica, sa ne intelegem bine. Insa nu poti colabora cu o agentie imobiliara si, in acelasi timp, urmand canalele de publicitate ale acesteia sa-ti promovezi produsele, bazandu-te pe imaginea proasta, artificial creata si intretinuta pe piata, despre agentiile imobiliare. “Direct de la dezvoltator” se traduce prin “excluzand agentiile imobiliare” care au cheltuieli cu publicitatea de zeci de mii de euro pe luna.

Ceilalti actori, jucand tot in rol principal, in filmul pietei imobiliare neprofesioniste din Romania sunt ziarele si site-urile specializate in publicitatea imobiliara. Asa cum spuneam si mai sus, concurenta este benefica, atata timp cat este loiala. Atunci cand incasezi zeci de mii de euro de la agentiile imobiliare, dar oferi posibilitatea vanzatorilor privati sa-si publice gratuit anunturile, incalci legile concurentei si etica parteneriatelor in afaceri.

In rolurile secundare sunt vanzatorii si cumparatorii de locuinte, pentru care “exclus intermediari” a devenit o deviza in modul lor de gandire si de operare, fie in mod intentionat, fie datorita informarii si pregatirii precare. Atunci cand te pregatesti sa faci afaceri de zeci de mii de euro si actionezi in aceasta directie dupa gura targului, dar, in schimb, pretinzi profesionalism, si il pretinzi intr-un mod galagios si emfatic, tu esti cel care generezi si intretii aceasta stare de neprofesionalism!

Va urma!

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Blitz Imobiliare- Agentie Imobiliara Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Imobiliare de Romania. Episodul 4: Vreau sa fiu agent imobiliar!

Episodul de azi nu tine seama de etapele desavarsirii pietei imobiliare romanesti. A fi agent imobiliar in Romania, in perioada primitiva, apoi romantica, de crestere accelerata, de boom imobiliar, de prabusire abrupta si, mai nou, de relansare, presupune un simplu exercitiu de vointa. Din pacate, foarte multe companii imobiliare, unele dintre ele cu radacini adanc infipte in istoria imobiliara romaneasca,[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Imobiliare de Romania. Episodul 2: (Ne)profesionistii

Din episodul anterior: Actorii pietei imobiliare, principalii beneficiari ai unei piete neprofesioniste, au fost identificati si demascati: dezvoltatorii, ziarele si site-urile de publicitate imobiliara, vanzatorii si cumparatorii privati care accepta aceasta stare, neasumandu-si responsabilitatea distingerii intre bine si rau. Continuam astazi filmul "Imobiliare de Romania", dedicand un capitol special agentiilor imobiliare. De ce spunem film si nu istorie cand ne[...]

Citeste mai mult
coming back soon