Yandex.Metrica

Îmbătrânirea populaţiei afectează preţurile caselor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Îmbătrânirea populaţiei va exercita o presiune descrescătoare asupra preţurilor locuinţelor în următorii patruzeci de ani. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Előd Takáts, economist al Băncii Reglementărilor Internaţionale, care a analizat situaţia din 22 de ţări în perioada 1970-2009.

Asta nu înseamnă însă că locuinţele se vor ieftini în perioada următoare, pentru că piaţa imobiliară depinde şi de alţi factori precum Produsul Intern Brut real pe locuitor sau contextul crizei economico-financiare.

Potrivit studiului respectiv, principalii factori demografici care determină numărul de jucători de pe piaţa imobiliară (cumpărători şi vânzători) sunt populaţia totală şi raportul dintre populaţia dependentă (bătrâni şi copii) şi populaţia cu vârsta între 15 şi 64 de ani (numit şi rata de dependenţă). Astfel, un procent de creştere a PIB-ului sau a populaţiei implică o majorare a preţurilor reale de pe piaţa imobiliară cu un procent, în timp ce aceeaşi evoluţie a ratei de dependenţă este asociată unei scăderi de 0,75% a preţurilor caselor.

Studiul realizat de Előd Takáts arată că, în ultimii 30 de ani, perioada activă a generaţiei baby-boom (cei născuţi în perioada 1946-1964), valoarea caselor a crescut semnificativ. Teoria de scădere a preţurilor se bazează pe faptul că ele vor scădea în momentul în care această generaţie numeroasă se va pensiona şi va începe să vândă casele unei generaţii mai putin numeroase (ceea ce înseamnă că oferta depăşeşte cererea). Studiul atrage atenţia asupra faptului că factorii demografici ar putea reduce preţurile locuinţelor din SUA cu aproximativ 30% în următorii 40 de ani.

România nu s-a numărat printre ţările analizate de Előd Takáts. Însă ezonomics.ing.ro a încercat să adapteze concluziile raportului respectiv. Astfel, potrivit proiecţiilor Eurostat, în 2040 populaţia României va fi de doar 19,2 milioane de locuitori, ceea ce înseamnă că locuinţele s-ar putea ieftini cu circa 10%. În acelaşi timp, rata de dependenţă este estimată să crească şi să ajungă la aproximativ 60% în 2040 de la 42% în prezent. Cumularea acestor doi factori ar implica o scădere a preţurilor caselor de aproape 40% în următorii 40 de ani în România. E drept, trebuie luaţi în considerare şi ceilalţi factori, precum PIB-ul, care are un potenţial de creştere semnificativ, deoarece în prezent este de circa cinci ori mai mic decât cel din zona euro.

Sursa: Imopedia

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Românii trebuie să se vindece de obsesia imobiliară

Scăderea şi îmbătrânirea continuă a populaţiei vor face ca, în deceniile următoare, numărul de cumpărători potenţiali de locuinţe să se reducă dramatic Până în 2008, achiziţia de a­partamente pe cre­dit părea cea mai sigură şi mai profi­ta­bilă investiţie, atât pentru speculatori, cât şi pentru per­soa­nele în­clinate spre inves­tiţii pe termen lung. Preţurile de pe piaţa imobilia­ră creş­teau continuu, în ritmuri[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Nu se mai investeste in proiecte rezidentiale

Piata imobiliara nu mai este ce-a fost acum patru sau cinci ani, ceea ce nu inseamna, insa, ca nu mai este deloc. Profestionistii acestui sector ne informeaza ca lucrurile vor lua o turnura pozitiva in urmatoarele luni. Chiar daca situatia este relativ instabila, se pare ca semne bune anul are. Trecem printr-o perioada de recesiune a recesiunii. Exista, totusi, o[...]

Citeste mai mult
coming back soon