Yandex.Metrica

Harta cutremurelor exista! Ar trebui sa fie utilizata in asigurarile obligatorii de locuinte?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Specialistii sunt de parere ca un cutremur major se va produce in Romania in viitorul apropiat, avand in vedere ca anul viitor s-ar inchide ciclul de 37 de ani.

Cele mai devastatoare cutremure s-au produs in 1940 si 1977. Urmeaza 2014?

Cele mai expuse zone sunt cele din sudul Moldovei, aria largindu-se spre nord-est si spre sud-vest, pe exteriorul Arcului Carpatic, cuprinzand inclusiv capitala. Asa cum se poate observa pe harta, zonele cele mai periculoase sunt marcate cu rosu, pentru cutremurele de adancime(cele cu epicentrul in Vrancea) si cu albastru pentru cele de suprafata. La polul opus, locuitorii din zonele marcate cu verde pot dormi linistiti, probabilitatea ca un cutremur sa le afecteze locuintele fiind extrem de redusa.

De ce platim pentru un risc inexistent?

Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera cele trei riscuri majore: cutremure, alunecari de teren si inundatii, fara a tine cont de caracteristicile zonei asupra careia se aplica. Asa cum am mai spus in repetate randuri, locuitorii din Transilvania au putine motive pentru a-si asigura locuintele impotriva cutremurelor, istoria nefiind marcata de astfel de evenimente de-a lungul timpului.

Si atunci, de ce nu se face o asigurare obligatorie diferentiata? Pentru ca principiul care sta la baza asigurarii obligatorii a locuintelor este cel al solidaritatii sociale. Platim pentru riscul producerii cutremurelor in Vrancea la fel cum cei de acolo platesc pentru riscul producerii de inundatii, cunoscut fiind faptul ca Vrancea este o zona care nu se bucura de o retea hidrografica consistenta.

Ce este de facut?

Pornind de la harta cutremurelor, continuand cu o harta a riscului de producere a inundatiilor si a alunecarilor de teren, se poate trasa o harta a riscurilor din Romania, cu zone “periculoase” in care, daca te incapatanezi sa locuiesti, va trebui sa platesti mai mult pentru a-ti asigura locuinta. O asemenea harta ar fi foarte utila in stabilirea preturilor locuintelor pe piata imobiliara, pentru ca o locuinta situata intr-o “zona rosie”, de exemplu, va costa mai putin decat una situata intr-o zona verde.

Sursa foto: www.capital.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Prognoza: 20 de centre comerciale in doar 2 ani

Ni s-a adus recent la cunostinta ca Romania va avea in viitorul nu foarte indepartat cea mai mare suprafata de mall-uri din Europa Centrala si de Est. Astfel, specialistii acestui sector estimeaza ca numarul centrelor comerciale va creste, in urmatorii doi ani, de la 68, cate activeaza acum in tara noastra, la 88. In ciuda faptului ca investitorii straini se[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Romania si isteria mallurilor

Asa cum era de asteptat, din zecile de malluri anuntate cu aplomb in perioada 2007-2008 cele mai multe au trecut in trista nefiinta inainte de a fi fost construite.  Din cele care mai au unele sanse de manifestare in lumea dura si instabila a concretului, nu putine sunt cele care nu reusesc sa faca tranzitia de la stadiul de proiect[...]

Citeste mai mult
coming back soon