Yandex.Metrica

Guvernul vrea o piata imobiliara “verde”

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

In ton cu proiectele occidentale de “inverzire” a pietei imobiliare, oficialii guvernamentali lucreaza intens si sustinut pentru a “fauri” legi operante care sa oblige dezvoltatorii locali sa aloce sume deloc neglijabile constructiilor de cladiri ecologice.

Se pare insa ca aceasta initiativa salutara are succes doar in randul investitorilor relativ recenti, cei vechi si mici manifestandu-si nemultumirea fara ocolisuri.

In aceasta ordine de idei, suntem informati ca reprezentantii de valoare ai Guvernului se asteapta ca dezvoltatorii si constructorii sa recomande clientilor produsele de incalzire alternative.

Pentru a nu lasa totul in voia  sansei sau a liberului arbitru, mai marii care ne conduc vor “scoate pe piata” o lege care va obliga dezvoltatorii, de anul viitor, sa solicita studii privind sistemele alternative de eficientizare energetica ori de cate ori demareaza un proiect nou, conditionare care se va aplica si in cazul lucrarilor de renovare majora.

Studiul cu pricina va atribui fiecarei locuinte un calificativ de a A la G, in functie de cata caldura pierde si de cata energie consuma pentru asigurarea confortului termic.

Desigur, este un document cat se poate de util, dar nu inteleg de ce se face lobby pentru sistemele alternative de incalzire. Eu nu pot sa le sugerez clientilor mei sa cumpere aparaturi ultra-moderne pe care eu personal nu le-am incercat, nu stiu cat de eficiente sunt si mai si costa considerabil mai mult decat cele clasice. Atunci cand ajung la finisaje, clientii nu mai stiu de unde sa scoată banii si nu vor accepta o asemenea idee.“, spune Marcu Andronic, administrator PlusConstruct.

In ciuda faptului ca nemultumirele sunt multe si par a se agrava pe masura ce Guvernul insista sa dezvolte acest proiect de “inverzire” imobiliara, constructorii si investitorii se vor supune, in cele din urma, legii.

Evaluarea energetica a unui apartament dureaza cel mult doua zile si costa intre 200 si 500 de euro, insa amenda pentru cei care evita sa se achite de aceasta datorie se ridica la nu mai putin de 4.700 euro.

Ca in toate cele, nemultumirea nu este absoluta, dezvoltatorii care au implementat sistemele ecologice de-a lungul timpului si le-au adus in Romania ca solutie de criza considerand acest proiect guvernamental de foarte bun augur.

Este un moment in care acei dezvoltatori si investitori care au supravietuit trebuie sa lucreze impreuna, nu impotriva celuilalt. Altfel, nimeni nu o sa supravietuiasca. Noi am petrecut doi-trei ani dezvoltand un produs ecologic, iar acum primim oferte din Africa si Australia, pentru ca toata lumea are nevoie de acest produs. Trebuie sa construiasca ieftin, eficient, de calitate, dar mai ales cu un cost de viitor bun al produsului.“, explica Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Mai mult decat atat, constructiile standard devin vetuste pe zi ce trece. Recesiunea a generat o adevarata “isterie a precautiei”, cetatenii preferand sa astepte vremuri mai stabile pentru a investi din nou in piata imobiliara, situatie care-i pune pe dezvoltatorii in tristele ipostaze de a nu-si putea vinde cladirile construite inainte sau in timpul crizei economice.

Unii specialisti ai pietei sustin, insa, ca proiectul Guvernului este, cel putin deocamdata, inoperant.

La nivel al bugetelor alocate de investitori, eu sunt sceptic pentru urmatorii ani. Lucrurile trebuie sa se aseze si nu se vor aseza repede. Nu acum, nu anul acesta, nu anul viitor, poate peste vreo cinci-sapte ani, cand constructorii se vor convinge ca preturile nerealiste de acum cativa ani nu vor mai reveni.“, spune Cristian Erbasu.

Sursa: Imopedia.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Implicarea statului in treburile pietei imobiliare este nociva

Dupa o scurta si irelevanta pauza, specialistii pietei imobiliare isi reiau activitatea de subminare a oficialilor guvernamentali. Astfel, eminentele cenusii ale acestui sector instabil revin pe scena publica incercand sa ne explice in ce masura implicarea statului in treburile imobiliare este inoperanta si chiar nociva. Conform declaratiilor vechi si nu foarte vechi, cei care ne conduc ar trebui sa permita[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Criza economica a trecut piata constructiilor prin "foc si sabie"

Criza economica a lovit in stanga si-n dreapta fara discriminare, insa unul dintre sectoarele cele mai afectate a fost cel al constructiilor. Companiile nascute in perioada pre-recesiune au decedat primele, iar companiile vechi si cu un capital solid in spate au picat, in ciuda portofoliilor substantiale, ca mustele. Piata imobiliara este fluctuanta si imprevizibila chiar si in perioadele de relativa[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

De ce ne parasesc investitorii straini

Se stie ca piata imobiliara din Romania a fost dinamizata de investitiile straine. n ciuda faptului ca oficialii guvernamentali persista intr-un patriotism vetust, sustinand sus si tare ca economia locala a cunoscut boom-ul pre-recesiune datorita miscarilor esentialmente interne, adevarul este ca fara aportul investitional de peste granite am fi fost pe nicaieri. Avand in vedere ca investitorii straini isi fac[...]

Citeste mai mult