Yandex.Metrica

Guvernul scade TVA-ul pentru materialele de constructii

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Nu se stie cu exactitate care este starea pietei imobiliare din Romania. Informatiile contradictorii sunt multe, diverse si ne obliga la precautie si scepticism. Ca sectorul imobiliar este inca instabil, e de la sine inteles. Ceea ce nu stim, insa, este cat de instabil este acest sector esential in dinamica oricarei economii eficiente.

Suntem informati, via Money.ro, ca reprezentii Guvernului intentioneaza sa reduca TVA-ul pentru materialele de constructii, in speranta ca aceasta decizie va stimula piata imobiliara pe termen lung.

Se ia in calcul si se discuta pe aceasta tema, fiind in analiza un astfel de proiect, care prevede reducerea cotei TVA la materialele de constructii si cu siguranta vom avea o pozitie oficiala in perioada urmatoare”, a declarant Romeo Dragan, director general adjunct (ANL), in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

Nici sectorul rezidential gestionat de Agentia Nationala de Locuinte nu o duce prea bine. Desi anul trecut s-a stabilit in mod oficial ca locatarii care platesc chirie pentru a locui intr-o unitate ANL au posibilitatea de a o achizitiona dupa numai un an, doar 57 de apartamente au fost contractate pana acum.

Decizia Elenei Udrea de a majora chiriile acestor locuinte in speranta unei revitalizari a demersurilor tranzactionale s-a dovedit a fi, pe termen lung, inoperanta. Romanii, cu alte cuvinte, nu vor sa cumpere locuinte noi.

In ceea ce priveste TVA-ul, Traian Basesscu a declarat recent ca majorarea acestuia la 24% a fost o grava eroare politico-administrativa. Cu toate acestea, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, este de parrere ca reducerea considerabila a TVA-ului si a altor taxe va fi posibila doar dupa ce ne vom fi corectat si eficientizat sistemul fiscal.

Conform unui raport efectuat de reprezentantii Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, acest sector a scazut in 2010 cu 17%, ajungand la suma investitionala de 9,7 miliarde euro, urmand ca 2011-le sa ajunga la valoarea maxima de 10 miliarde de euro. Conform specialistilor, abia in 2012 se va putea vorbi de o reviviscenta notabila a sectorului constructiilor.

Reprezentantii companiei de consultanta PwC considera ca aceasta piata va creste cu aproximativ 22 de miliarde de dolari in urmatoarea decada.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara si economia

In Romania, piata imobiliara nu este un atat de important indicator al evolutiei economiei precum in SUA ori in tarile zonei euro. In termeni economici, spunem ca piata imobiliara este ‘decuplata’ de la economie in general. Explicatia este data de procentul mai mic in PIB constituit de sectorul ‘constructiilor’ (care sigur ca nu include doar pe cel imobiliar, ci si[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Se "clatina" piata constructiilor

Piata constructiilor din Romania continua sa scada intr-un ritm constant. Desi situatia nu este inca dramatica, numarul lucrarilor scazand in aprilie cu 0,3% fata de luna precendenta, pattern-ul este suficient de clar pentru cei interesati de acest sector al pietei imobiliare. Oficiul European de Statistica ne informeaza ca volumului lucrarilor de contructii din tarile Uniunii Europene a scazut in luna[...]

Citeste mai mult
coming back soon