fbpx Yandex.Metrica

Grila notarilor este depasita de 4 ori de preturile din piata!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Notarii nu reusesc sa se sincronizeze cu preturile rezidentiale In majoritatea zonelor din Bucuresti, valorile de referinta ale notarilor nu se regasesc pe piata tranzactiilor In cazul apartamentelor, notariatele supraevalueaza cu pana la 30%
Plafoanele minime stabilite de came­rele notarilor publici in cazul tran­zactiilor cu locuinte pot creste in mod artificial costurile birocratice ale unei tranzactii (impozite, taxe, onorariu etc.) din cauza lipsei de actualizare a ghidurilor folosite de catre notari. Astfel, potrivit unei analize „Financiarul”, la numai sase luni de la ultima actualizare a ghidului privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare diferentele dintre preturile reale si grila notarilor au ajuns pana la 30% in cazul aparta­mentelor.

Mai mult, ghidurile in cauza, utili­zate ca liste ale preturilor de referinta pe piata tranzactiilor, creeaza distorsiuni si inechitati intre diferite categorii de proprietati rezidentiale. In acest sens, daca in ceea ce priveste evaluarea apartamentelor, plafoanele din grila notarilor prezinta uneori diferente de pana la 30%, in ceea ce priveste evaluarea proprietatilor rezidentiale de tip casa sau vila lucrurile sunt total diferite. Astfel, in prezent, valorile minime, sub care niciun notar nu accepta sa auten­tifice un contract de vanzare-cumparare, variaza intre 484 si 907 euro/mp util pentru casele si vilele construite dupa 2001. In acest caz diferentele fata de preturile reale variaza intre 50% si 300%.

Taxele aferente inchirierii unui contract de vanzare-cumparare

* Impozitul pe venit din transferul dreptului de proprietate, platit de vanzator.
* Tranzactiile cu imobilele avand pret de pana in 200.000 de lei au o taxa de 6.000 de lei indiferent de valoare. Ce depaseste 200.000 de lei se taxeaza cu 1% daca este cumparat de mai mult de 3 ani sau cu 2% daca este cumparat mai recent de 3 ani.
* Taxa pentru intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului care se plateste pentru Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara – 0,15% din suma declarata.
* Onorariul notarului – pana la 3% din totalul sumei, la care se adauga TVA.
Sursa: Financiarul

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

S-a publicat noua grila a notarilor valabila pentru anul 2012. Vezi ce surprize ii asteapta pe clujeni!

Grilele notarilor valabile pentru Bucuresti si pentru cateva judete din sudul tarii au fost publicate pe internet. Surprinzator, pentru prima oara de la declansarea crizei imobiliare, preturile apartamentelor din grila sunt mai mari decat cele din anul precedent! Grila notarilor este un document, in cadrul caruia se stabilesc preturile minime pentru diferite tipuri de locuinte, raportarile fiind facute pentru fiecare[...]

Citeste mai mult
coming back soon