Yandex.Metrica

Francul elvetian si creditele ipotecare

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Cei care au solicitat credite ipotecare in franci elvetieni sau in yeni japonezi au fost pusi in situatia nefericita de a plati dobanzi lunare de cel putin doua ori mai mari decat in momentul semnarii contractelor.

Romania Libera ne informeaza ca institutiile financiare au de recuperat, in franci elvetieni, echivalentul a 3,2 miliarde de euro, astfel ca lovitura a fost incasata in egala masura de clienti si de bancile care si-au asumat acest risc.

Majoritatea creditelor in franci elvetieni au fost contractate in perioada 2007-2008, cand moneda respectiva nu valora mai mult de 2 lei. Clientii s-au bucurat de dobanzile improbabil de mici, mai ales ca multi nu se incadrau in conditiile impuse de creditarile in euro.

In ultima vreme tot mai multi clienti cu credite in monede exotice intampina mari dificultati la achitarea ratelor care, practic, s-au dublat in ultimii trei ani.

Astfel, de exemplu, un roman care a luat un credit imobiliar in 2007 si care platea o rata lunara de 650 de franci elvetieni, echivalentul a aproximativ 1.200 lei, acum are de platit  2.400 lei.

Aceeasi situatie a aparut si la creditele in yeni japonezi, insa recentul dezastru din Japonia a mai domolit aprecierea monedei nipone.

Astfel, francul elvetian s-a scumpit de la minimul inregistrat in iulie 2007, cand valora 1,87 lei, cu 98,43% pana in prezent, iar yenul japonez cu 106,98%.

Pe de alta parte, analistii de la ING Bank au anuntat ca francul elvetian ar putea continua sa se aprecieze pana la un nivel de 3,9 lei, in contextul in care situatia din Europa se complica.

Sursa: Romania Libera

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

BNR nu mai scumpeste creditele ipotecare in euro

Decizia BNR de a restrictiona creditarea in euro a generat reactii cel putin viscerale in randul institutiilor financiare active pe piata locala, cele mai multe fiind de parere ca majorarea avansului in ceea ce priveste imprumuturile ipotecare, aceasta fiind una dintre modificarile dezbatute, ar reduce in mod drastic numarul celor interesati de ofertele bancilor. Iata, insa, ca animozitatea din ultimele[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

SOC pe piata bancara! Creditele in franci elvetieni vor putea fi convertite in lei!

O decizie irevocabila a Tribunalului Galati, care a redus practic ratele unui client nemultumit la jumatate, ar putea fi fructificata de toti "posesorii" de credite in franci elvetieni. Francul elvetian reprezenta in 2007 una dintre cele mai bune variante de creditare, in conditiile in care dobanzile pentru aceasta moneda erau foarte avantajoase, iar cursul de schimb stabilizat la 1,8 lei[...]

Citeste mai mult
coming back soon