Yandex.Metrica

Francul elvetian a bulversat piata bancara. Cat pot pierde bancile?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

In urma deciziei Bancii Centrale a Elvetiei, de eliminare a pragului minim de 1,2 CHF/ 1 EUR pentru cursul de schimb, francul elvetian s-a apreciat cu 22,5 % fata de leu in numai 10 zile! Cursul maxim atins la sfarsitul saptamanii trecute a fost de 4,58 lei/ 1 franc elvetian.

Blog 27.01- francul elvetianCei care s-au imprumutat in moneda elvetiana in perioada 2007-2008, s-au trezit peste noapte ca li s-au dublat ratele!

Peste 75.000 de credite in franci elvetieni se afla in momentul de fata in portofoliul bancilor comerciale, potrivit Mediafax, 32% la Banc Post, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank. Acestora li se adauga alte 5 banci comerciale, valoarea totala a soldurilor creditelor fiind de 9,8 miliarde de lei.

Conversia creditelor in lei- solutia salvatoare pentru romani!

Pe fondul acestor tulburari, populatia, politicienii si specialistii din domeniul bancar au emis mai multe variante, dintre care cea mai buna pentru clienti ar fi conversia creditelor in lei la cursul istoric plus o marja de maxim 20%.

Presupunand ca o astfel de masura va fi adoptata in curand, scenariul ar provoca pierderi grave bancilor comerciale. Valoarea totala estimata a acestora ar fi de 4,3 miliarde de lei, adica 950 milioane de euro. Mai mult, conform directorului Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, domnul Nicolae Cinteza, aceste pierderi ar duce 4 panci comerciale la limita falimentului.

O alta solutie ar fi adoptarea legii falimentului personal, o lege cu efect de protectie a persoanelor in fata crizelor financiare, dar care nu are sustinerea Fondului Monetar International desi, in alte state precum Ungaria ea a fost chiar recomandata.

Sursa: Capital

Echipa Blitz Imobiliare

Blitz Imobiliare- Agentie Imobiliara Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Francul elvetian si creditele ipotecare

Cei care au solicitat credite ipotecare in franci elvetieni sau in yeni japonezi au fost pusi in situatia nefericita de a plati dobanzi lunare de cel putin doua ori mai mari decat in momentul semnarii contractelor. Romania Libera ne informeaza ca institutiile financiare au de recuperat, in franci elvetieni, echivalentul a 3,2 miliarde de euro, astfel ca lovitura a fost[...]

Citeste mai mult
Acum 5 ani 0 Comentarii

SOC pe piata bancara! Creditele in franci elvetieni vor putea fi convertite in lei!

O decizie irevocabila a Tribunalului Galati, care a redus practic ratele unui client nemultumit la jumatate, ar putea fi fructificata de toti "posesorii" de credite in franci elvetieni. Francul elvetian reprezenta in 2007 una dintre cele mai bune variante de creditare, in conditiile in care dobanzile pentru aceasta moneda erau foarte avantajoase, iar cursul de schimb stabilizat la 1,8 lei[...]

Citeste mai mult
Acum 6 ani 0 Comentarii

Romanii s-au imprumutat mai mult in luna mai

Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in mai 2013 cu 0,8% (0,5% in termeni reali) fata de luna precedenta, pana la nivelul de 221,65 miliarde lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Creditul in lei s-a majorat cu 0,3% (0,1% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei a crescut cu 1%[...]

Citeste mai mult

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.