Francul elvetian a bulversat piata bancara. Cat pot pierde bancile?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

In urma deciziei Bancii Centrale a Elvetiei, de eliminare a pragului minim de 1,2 CHF/ 1 EUR pentru cursul de schimb, francul elvetian s-a apreciat cu 22,5 % fata de leu in numai 10 zile! Cursul maxim atins la sfarsitul saptamanii trecute a fost de 4,58 lei/ 1 franc elvetian.

Blog 27.01- francul elvetianCei care s-au imprumutat in moneda elvetiana in perioada 2007-2008, s-au trezit peste noapte ca li s-au dublat ratele!

Peste 75.000 de credite in franci elvetieni se afla in momentul de fata in portofoliul bancilor comerciale, potrivit Mediafax, 32% la Banc Post, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank. Acestora li se adauga alte 5 banci comerciale, valoarea totala a soldurilor creditelor fiind de 9,8 miliarde de lei.

Conversia creditelor in lei- solutia salvatoare pentru romani!

Pe fondul acestor tulburari, populatia, politicienii si specialistii din domeniul bancar au emis mai multe variante, dintre care cea mai buna pentru clienti ar fi conversia creditelor in lei la cursul istoric plus o marja de maxim 20%.

Presupunand ca o astfel de masura va fi adoptata in curand, scenariul ar provoca pierderi grave bancilor comerciale. Valoarea totala estimata a acestora ar fi de 4,3 miliarde de lei, adica 950 milioane de euro. Mai mult, conform directorului Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, domnul Nicolae Cinteza, aceste pierderi ar duce 4 panci comerciale la limita falimentului.

O alta solutie ar fi adoptarea legii falimentului personal, o lege cu efect de protectie a persoanelor in fata crizelor financiare, dar care nu are sustinerea Fondului Monetar International desi, in alte state precum Ungaria ea a fost chiar recomandata.

Sursa: Capital

Echipa Blitz Imobiliare

Blitz Imobiliare- Agentie Imobiliara Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.