Yandex.Metrica

Fonduri suplimentare pentru Prima Casa. Vezi care sunt sursele!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Intr-un moment in care programul Prima Casa se apropie de sfarsit, suntem anuntati ca Ministerul de Finante intentioneaza sa suplimenteze fondurile cu 486 milioane de lei. Interesanta nu este suma, ci sursa acestor fonduri.

Prima Casa fonduriModificarile programului guvernamental din septembrie 2013 acordau sansa, pentru prima data de la lansare, si chiriasilor ANL sa-si cumpere locuintele de la stat. Numai ca aceasta initiativa s-a dovedit a fi un esec total, in aproape un an existand doar 201 solicitari!

“In perioada septembrie 2013-iunie 2014 a fost inregistrat un total de 201 de solicitari de acordare de garantii pentru achizitia locuintelor construite prin ANL, iar din plafonul alocat in valoare de 314,5 milioane de lei(plus o rezerva de 185 milioane de lei), au fost acordate garantii in valoare totala de 8.797.340 lei, reprezentand o rata de utilizare a plafonului alocat de 1,7%. utilizand acelasi algoritm de calcul, estimam ca, pana la sfarsitul anului 2014, din plafonul destinat garantarii achizitiei de locuinte construite prin ANL se va mai utiliza suma de aproximativ 5,3 milioane de lei”, se arata in nota de fundamentare a proiectului ministerului.

Actiunea Ministerului de Finante este perfect justificata in conditiile in care fondurile pentru Prima Casa sunt aproape de a fi epuizate, iar aceste fonduri destinate exclusiv achizitiei de locuinte ANL sunt practic blocate.

“Prin comparatie, plafonul general aferent anului 2014, in suma totala de 1,2 miliarde de lei(exclus plafonul ANL)a fost integral alocat, primindu-se mai multe cereri de suplimentare de la finantatorii inscrisi in program(…)Mentinerea unui plafon special pentru ANL ar duce la o diminuare a posibilitatii de accesare a creditelor de catre beneficiarii programului”, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului de Finante.

Programul Prima Casa a oferit pana in prezent sansa unui numar de 117.716 familii de a achizitiona o locuinta. Dintre acestea, doar 30% au achizitionat locuinte noi, construite in perioada 2008-2013. Valoarea medie a creditelor acordate este de 38.296 euro.

Sursa: Income Magazine

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Prima Casa in 2014: fonduri de 2 miliarde de lei!
Acum 5 ani 0 Comentarii

Prima Casa in 2014: fonduri de 2 miliarde de lei!

Asa cum era de asteptat, programul guvernamental Prima Casa va continua si in 2014, statul punand la dispozitia clientilor, garantii la o valoare similara cu cea din anul anterior. Plafonul Prima Casa pentru 2014 este de aproximativ 2 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde lei garantii aprobate recent de catre Guvern si 740 de milioane de lei fonduri nealocate[...]

Citeste mai mult
Acum 5 ani 0 Comentarii

400 de milioane de lei in plus pentru Prima Casa!

Dupa cateva saptamani care au creat panica pe piata, mai ales dupa ce BCR a anuntat ca a epuizat si plafonul suplimentar provenit din garantiile nefolosite de clientii ANL, a venit si anuntul "salvator". Guvernul a aprobat alocarea sumei de 400 de milioane de lei pentru continuarea in bune conditii a programului Prima Casa: "Guvernul a aprobat printr-o hotarare alocarea[...]

Citeste mai mult
Acum 6 ani 0 Comentarii

O noua suplimentare de fonduri pentru Prima Casa!

Dupa ce la sfarsitul lunii trecute statul a suplimentat plafonul garantiilor pentru programul Prima Casa cu 1 miliard de lei, la numai 2 saptamani distanta suntem anuntati ca inca 200 de milioane de lei isi vor asteapta clientii. Aceasta noua suplimentare va fi destinata exclusiv chiriasilor ANL, fondurile adaugandu-se celor 300 de milioane de lei prevazuti pentru "anelisti" in suplimentarea[...]

Citeste mai mult