Yandex.Metrica

Fonduri europene pentru reabilitarea termica a locuintelor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Cei de la Mediafax ne informeaza ca Elena Udrea vrea sa reabiliteze termic locuintele cu fonduri europene.

Cererea oficiala a fost depusa, urmand ca reprezentantii institutiilor financiare de peste granite sa ia o decizie in urmatoarele saptamani. In cazul in care Uniunea Europeana va aproba solicitarea Elenei Udrea, Romania va primi nu mai putin de 200 milioane de euro pentru programul de eficientizare termica.

Aceasta initiativa nu este deloc inexplicabila. Nu mai putin de 5 milioane de locuinte din Romania sunt ineficiente din punct de vedere termic, proprietarii dovedindu-se mai mult decat reticenti cand vine vorba de investirea in ferestre termoizolante.

Cele 5 milioane de apartamente augmenteaza dramatic cheltuielile pentru utilitati.

Potrivit unei analize realizate de expertii companiei Saint-Gobain Glass Romania, daca toti proprietarii de locuinte si-ar inlocui ferestrele vechi si inoperante cu cele termoizolante, s-ar economisi, la nivel national, circa 1 miliard de euro pe an.

Reticenta proprietarilor in privinta acestei investitii de foarte mica amploare este inexplicabila. Ferestrele termoizolante costa cu doar cativa euro in plus, insa aduc economii la intretinere de pana la 60%.

Conform studiului Saint-Gobain Glass, nu mai putin de 15% din caldura dintr-o locuinta se pierde prin ferestre si usi. Mai mult decat atat, aproximativ 80% din eficienta energetica a unei ferestre este data de sticla, doar 20% revenind tamplariei.

Am cerut sa ni se permita reabilitarea termica cu fonduri europene. Ne-am gandit sa cerem de la Comisia Europeana 200 milioane de euro pentru reabilitarea termica“, a declarat Udrea intr-o conferinta de presa, declarand ca, in cazul unui refuz, reabilitarea cu pricina va fi demarata cu banii din alte programe.

Proprietarii de locuinte ineficiente din punct de vedere termic vor putea accesa credite fara a fi obligati sa plateasca dobanzi lunare sau sa-si ipotecheze apartamentele.

Sursa: Bloombiz.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


coming back soon