Yandex.Metrica

Fondul de Garantare si bancile falimentare

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Ziarul Financiar ne informeaza ca Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FDGB) dispune de aproximativ 500 milioane de euro pentru despagubirile pe care le-ar implica eventualele falimente bancare.

Resursele fondului la jumatatea anului ar reprezenta aproximativ 1,6% din valoarea depozitelor garantate, in crestere fata de 1,2% la jumatatea anului trecut, nivelul pozitionand FGDB in categoria schemelor de garantare a depozitelor din Uniunea Euro­peanăacu cele mai mari grade de aco­pe­rire a expunerii.

Legislatia privind garan­ta­rea depozitelor s-a schimbat de-a lungul timpului. La inceputul anilor ’90 nu exista legis­latie pentru garantare si nici fond de garantare. Si inainte de 1999 au existat 2-3 banci cu probleme, iar printre primele masuri ad-hoc a fost constituirea de catre Guvern a unui fond de despagubire a deponenţilor. Acum plafonul de garantare este foarte mare. Nu se compara cu sumele existente atunci“, a declarat analistul Aurelian Dochia.

In ultimii 12 ani care au trecut de la primul faliment bancar care a intrat sub incidenta Fondului au fost platite compensatii de 512,2 mil. lei in favoarea deponentilor garantati ai unui numar de sapte institutii financiare muribunde, şi anume Banca “Albina” (1999), Bankcoop si Banca Internationala a Religiilor (2000), Banca Romana de Scont si Banca Turco-Romana (2002), Banca “Columna” (2003) si Nova Bank (2006).

Fondul plateste compensatii catre deponentii garantati, in limita plafonului de garantare si a altor conditii stabilite prin lege, atunci cand depozitele devin indisponibile.

Pana la jumatatea anului, FGDB a recuperat de la bancile in faliment creante in suma de 159,8 mil. lei, reprezentand un grad de recuperare de 31,1% din totalul creantelor sale.

In cursul ultimilor ani, posibilitatile de recuperare a creantelor si de valorificare a activelor bancilor intrate in faliment s-au redus din ce în ce mai mult, in portofoliul acestora regasindu-se active ori creante tot mai putine si de valori tot mai reduse sau greu de valorificat, situatie care confirma apropierea bancilor respective de faza finala a activitatii de lichidare“, se arata in raportul Fondului de Garantare.

Sursa: Ziarul Financiar

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Programul "Prima Casa 4" a fost blocat

Ziarul Financiar ne informeaza ca programului Prima Casa 4 a fost blocat. Cu toate ca premierul Emil Boc a declarat la sfarsitul lui aprilie ca aceasta a patra editie a proiectului imobiliar guvernamental poate debuta imediat dupa sarbatorile pascale, aspectele tehnico-legale s-au complicat inoportun. Se pare ca Prima Casa 4 nu poate fi demarat intrucat protocolul de colaborare cu Fondul[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Piata globala de birouri a iesit timid din recesiune in a doua parte a lui 2010

Piata globala de birouri a inregistrat in a doua partea a anului 2010 o crestere a cererii, ceea ce a determinat o reducere a spatiilor disponibile, precum si o crestere de 1% a chiriilor, potrivt datelor companiei de consultanta Cushman&Wakefield. Cererea de spatii de birouri a crescut pe fondul cresterii activitatii companiilor, ceea ce a determinat cresterea chiriilor in multe[...]

Citeste mai mult
coming back soon