Yandex.Metrica

Evolutia programului “Prima Casa 4” pe piata imobiliara

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Programul Prima Casa 4 a debutat cel putin mediocru, cei mai multi si mai relevanti analisti ai pietei imobiliare sustinand ca romanii sunt prea putin interesati de acest proiect guvernamental.

In ciuda controverselor nascute in jurul acestei a patra etape a programului de creditare, toate institutiile financiare cu greutate pe piata romaneasca au decis, in cele din urma, sa acorde credite Prim Casa.

Cei care intentioneaza sa achizitioneze locuinte prin intermediul imprumuturilor de factura ipotecara sunt pusi, in aceasta situatie de neasteptata implicare a institutiilor financiare in programul guvernamental, in fata unei aglomerari de oferte de toate tipurile.

Unul dintre motivele pentru care romanii inca nu se hazardeaza, parand a fi indiferenti la toate ofertele publice, este ca nu toate bancile au demarat creditarile in cadrului proiectului Prima Casa 4. In aceste conditii, este mai mult decat clar ca potentialii clienti asteapta intrarea in acest program a tuturor institutiilor financiare, fiind mai dispusi decat in anii trecuti sa analizeze minutios si responsabil piata inainte de a solicita imprumuturile ipotecare.

Una dintre ultimele banci care au intrat in program este OTP Bank, careia i s-a aloca un plafon de 9,6 milioane de euro. Oferta acestei banci este de 4% plus Euribor la 3 luni, pentru creditele in euro, in timp ce, pentru cele in moneda nationala, institutia financiara vine cu o dobanda compusa din 2,50% – marja bancii plus Robor la 3 luni.

Raiffeisen Bank, pe de alta parte, a stabilit o marja de 3,9% plus Euribor la 3 luni si de 2,4% plus Robor la 3 luni. Cei care sunt deja clienti ai bancii au, din start, un mic avantaj. Daca isi incaseaza salariul intr-un cont curent deschis la Raiffeisen, platesc o marja de dobanda mai redusa cu 0,2 puncte procentuale, adica 2,2% la lei si respectiv 3,7% la euro.

In iulie, Piraeus Bank s-a inscris in Prima Casa 4 cu o oferta asemanatoare celei concepute de OTP Bank. Grecii au mai anuntat ca suma minima pe care o acorda printr-un astfel de credit este de 10.000 de euro, cea maxima fiind cuprinsa intre 57.000 si 71.250 de euro, in functie de segmentul de creditare pe care-l aleg clientii. Perioada maxima de creditare este de 30 de ani.

Institutiile financiare au acordat, in prima luna de la lansarea programului, doar 300 de credite cu o valoare cumulata de 12 milioane euro. In ciuda faptului ca anul  trecut valoarea medie a imprumuturilor acordate ajungea la nu mai putin de 80 milioane euro, reprezentantii bancilor implicate in Prima Casa 4 sunt de parere ca nu se poate vorbi de o lipsa de interes a romanilor pentru aceste credite, ci doar de o simpla, temporara si irelevanta relaxare.

In primul rand, piata imobiliara este o piata sezoniera in care anotimpurile extreme, vara si iarna, sunt anotimpuri in care, in general, numarul de tranzactii este mic. Este posibil sa asistam la o revigorare după intoarcerea romanilor din vacante., a spus Radu Zilisteanu, analist imobiliar si doctor in economie.

Sursa: Ziare.com

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


coming back soon