Yandex.Metrica

Evaluarea agentilor imobiliari, un prin pas catre normalitate

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Cu totii stim ca agentii imobiliari sunt poate printre cei mai “asupriti” de catre public, in special datorita unor experiente personale nefericite. In fapt, meseria de agent imobiliar nu necesita o pregatire profesionala obligatorie, ceea ce a facut ca accesul la acest tip de job sa nu fie ingradit marii majoritati a pretendentilor.

Exista cateva cursuri agreate de Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii, iar de curand a aparut : Certificatul de competente profesionale pentru calificarea de agent imobiliar, o titulatura pentru ceea ce se vrea o separare intre “cei buni” si “cei rai”. Faptul ca ne aflam la inceput de drum, usor hilar, este dat si de calificativele la absolvirea cursului, cand candidatii vor fi declarati : “competenti” sau “inca nu competenti”. Partea plina a paharului este ca aceste evaluari si certificari exista si ca suntem pe drumul cel bun. Sta marturie Centru de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale, infiintat de Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

“Acest tip de certificare se adreseaza, in primul rand, celor care au dobandit cunostinte/competente de-a lungul unei activitati profesionale, deci nu celor lipsiti de experienta. Sunt niste pasi foarte bine pusi la punct, pe care evaluatorii trebuie sa ii urmeze cu diverse tipuri de examinari. Examinarea scrisa obligatorie, apoi exista mai multe variante care se discuta impreuna cu candidatul. Am observat cu surprindere ca, la doar cateva zile dupa lansarea ideii pe piata, au venit foarte multi specialisti interesati. Si nu numai din Bucuresti, am primit intentii si din toata tara”, a declarat Ruxandra Cleciu, presedinte ARAI.

Practic, aceste evaluari se adreseaza agentilor “vechi” de pe piata, iar obtinerea acestei competente aduce un plus in fata clientilor, increderea acestora crescand considerabil. Probabil peste nu foarte mult timp, pe piata nu vor avea acces decat posesori ai acestei certificari.

“Presupun ca, dintre agentii existenti pe piata, care probabil ca sunt 20-30% fata de cati existau inainte de inceperea crizei, multi sunt interesati. Interesul poate fi dictat de doua situatii: una pragmatica, respectiv faptul ca agentul respectiv vrea sa functioneze sub anumite forme juridice unde se cere un asemenea atestat, PFA de exemplu, sau pot exista agentii care inteleg ca este important sa ii aiba pe angajati certificati sub o forma sau alta”, a precizat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

La finalul programului, agentii imobiliari vor primi diferite certificari, pentru unul sau toate domeniile de mai jos:

-comunicare efectiva
-ofertare
-primire si prelucrare cereri
-primire si prelucrare oferte
-tranzactionare

Sursa: www.imopedia.ro

Echipa Blitz Imobiliare, moderator Leonard M.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Reguli pentru agentiile de consultanta imobiliara

Piata imobiliara din Romania functioneaza „dupa ureche”, exigentele comune si reglementarile etico-profesionale fiind pentru foarte multe agentii de consultanta aspecte cu totul straine practicii cotidiene. Avem de-a face cu o profesie pseudo- sau cvasi-legala, fapt lamentabil in conditiile in care piata imobiliara reprezinta un aspect esential al oricarei economii nationale. Desi exista voci puternice care sustin constant ca accesul la[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

"Legea Agentului" va intra in vigoare la sfarsitul acestui an

Opinia aproape unanim acceptata este ca piata imobiliara trebuie sa treaca prin furcile caudine ale unor reglementari juridice, acest sector fiind, asa cum bine stim cu totii, ambiguu si dezorganizat. Nu putini sunt cei care s-au plans, de-a lungul timpului, ca agentii imobiliarei sunt incompetenti. E mai mult decat clar ca integritatea profesionala este, la nivel „global”, inegala si ca[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Locuintele “bantuite” – variante profitabile pentru cei ce nu sunt superstitiosi!

Suntem informati ca pe piata imobiliara chineza se intampla fenomene cel putin stranii. Agentii imobiliari au batai de cap din cauza imobilelor asa-zis “bantuite”. De fapt este vorba despre locuinte in care au avut loc evenimente nefericite, cum ar fi crime, sinucideri, etc si care inspaimanta populatia chineza, in marea ei majoritate foarte superstitoasa. O astfel de locuinta poate avea[...]

Citeste mai mult
coming back soon