Yandex.Metrica

Elena Udrea, investitorii privati si locuintele de tip ANL

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta postat spre dezbatere pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (www.mdrt.ro), Elena Udrea si-a exprimat dorinta de a demara un program de construire a „locuintelor cu chirie” prin atragerea capitalului privat, institutia pe care o conduce neavand suficiente fonduri pentru a demara lucrarile cu de la sine putere.

Aceasta initiativa a ministrului MDRT vine pe fondul anularii subventiei de 30% acordata de stat tinerilor care isi construiau o casa noua prin intermediul unui credit ipotecar. Obiectivul ultim al acestui proiect de construire a locuintelor prin ANL este de a oferi cetatenilor romani posibilitatea de a sta in apartamente „ieftine” si, eventual, de a le cumpara.

Ramane, insa, un „mister” de ce Elena Udrea a eliminat un ajutor consistent (subventia de 30%) si l-a inlocuit cu unul ambiguu si fugar. Decat sa acorde sume deloc neglijabile tinerilor care vor sa-si construiasca o casa, mai bine sa le ofere apartamente de inchiriat si sa faca bani de pe urma lor.

Masura a fost luata datorita numarului mare de solicitari pentru obtinerea unei locuinte in Legea nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte. Varianta modificata si adaugita a introdus si programul de constructii de locuinte cu chirie si/sau supuse vanzarii prin atragerea capitalului privat.

Exploatarea poate fi realizată si de catre operatori economici, inclusiv potrivit contractelor de concesiune de lucrari publice, incheiate in conditiile legii. Terenurile destinate construirii acestor locuinte apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale si vor fi transferate in folosinta gratuita a Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), pe intreaga durata de existenta a constructiilor realizate prin acest program.

Aceasta transferare se realizeaza prin contracte incheiate intre ANL si autoritatile publice locale, cu stabilirea drepturilor si obligatiilor care revin fiecarei parti in vederea implementarii programului. Totodata, avand in vedere ca mai exista constructii nefinalizate, in diferite stadii de executie, se are in vedere preluarea acestora in cadrul programului de la autoritatile publice locale, in vederea punerii lor in functiune, expertizarea tehnica si energetica, dupa caz, revenind in sarcina autoritatilor publice locale.

Pe baza solicitarilor primite din partea unitatilor administrativ teritoriale ca urmare a numarului mare de cereri de locuinte pentru inchiriere, s-a considerat oportuna dezvoltarea fondului de locuinte destinate inchirierii, apartinand domeniului public al statului.

De asemenea, prin adoptarea prezentului act normativ se va realiza sustinerea cresterii economice si contracararea efectelor negative pe care criza internationala actuala le are asupra domeniului locativ din Romania.

Sursa: Jurnalul National

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Primariile transfera terenuri cu titlu de gratuitate

Potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta lansat recent in dezbatere interministeriala, terenurile destinate locuintelor ANL ce apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale vor fi transferate pentru folosinta gratuita Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), pe parcursul derularii programului de construire a unitatilor locative destinate exclusiv inchirierii. Acelasi document stabileste si regimul juridic al locuintelor cu chirie, realizate[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Schimbari in 2012 in sistemul de cadastru!

Dupa ce, nu cu mult timp in urma eram anuntati ca Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Doamna Elena Udrea, intentioneaza sa treaca Agentia Nationala pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara iata ca lucrurile se misca mai rapid decat ne-am fi asteptat. Astfel, doamna ministru ne anunta ca in 2012 se va introduce un sistem informatic integrat de cadastru si carte funciara[...]

Citeste mai mult
coming back soon