Yandex.Metrica

Economistul-sef al BNR recomanda majorarea impozitelor pe proprietate

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Modificarea impozitului pe proprietate este unul dintre cele mai „fierbinti” subiecte dezbatute in mod ineficient de catre ai nostri oficiali guvernamentali. In ciuda faptului ca acum cateva saptamani s-a decis pastrarea valorilor ridicate pentru darile celor cu mai multe proprietati pe nume doar pana la finele acestui an, Emil Boc a anulat legea cu pricina si ne-a anuntat ca se va concepe un sistem de impozitare cu priza mai buna si, binenteles, cu bataie mai lunga.

In aceasta ordine de idei, Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale, considera ca impozitul pe proprietate este mult prea mic, Romania avand nevoie de un surplus monetar in actuala situatiune economica.

Desi estimarea de crestere economica pentru urmatorul an era de 3,5-4%, Lazea este de parere ca procentajul real nu va trece de 2,5%, caz in care planurile de redresera economica a Romaniei vor fi usor date peste cap.

Reprezentantii Guvernului si ai Fondului Monetar International estimeaza, pe de alta parte, ca economia tarii noastre va creste anul acesta cu 1,5%, iar anului viitor nu mai putin de 3,7%.

In ciuda acestor predictii optimiste, Valentin Lazea considera ca Romania ar trebui sa se pregateasca materialmente si spiritualiceste prentru o eventuala si foarte probabila stagnare a economiei.

Perspectivele de crestere economica ar putea sa necesite revizuiri in sens descendent, avand in vedere contextul international si pierderea de tractiune a exporturilor, spre 2,5%, in 2012“, declară Lazea.

De asemenea, daca agitatia de pe pietele financiare internationale se mentine, ar putea fi afectata si piata interna, fapt care ar scumpi semnificativ finantarea deficitului si ar creste cheltuielile guvernamentale cu dobanzile.

Dupa spusele lui Lazea, anul viitor deficitul bugetar va depasi tinta de 3% din PIB, chiar si in situatia fericita in care cresterea economica va fi de 4%.

Pentru toate aceste motive, Guvernul ar trebui sa identifice urgent masuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar, cu circa 1% din PIB, subliniaza reprezentantul BNR.

In aceste conditii de instabilitate economica, Lazea recomanda majorarea considerabila a impozitului pe proprietate, impozit care, momentan, aduce la buget doar 0,4% din PIB. Economistul-sef al BNR considera ca triplarea darilor pe proprietate le-ar aduce la acelasi nivel cu sumele din alte tari din Europa Centrala si de Est.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


coming back soon