Yandex.Metrica

Dubai-ul anuleaza cel putin 1.000 de proiecte imobiliare

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Ziarul Financiar ne informeaza ca fabulosul Dubai a fost lovit din plin de criza economica. In ciuda faptului ca pana acum parea singurul spatiu urban imun la efectele destabilizante ale recesiunii, iata ca realitatea nu este atat de parfumat-exotica precum parea la suprafata.

Compania Dubai World, aflata sub patronajul statului si responsabila pentru The World, complexul de insule artificiale care simuleaza continentele lumii, si pentru faimosul palmier insular, construit de Nakheel, subsidiara a Dubai World, a anuntat in data de 25 noiembrie 2009 ca nu-si poate plati la timp datoriile de aproximativ 25 de miliarde de dolari.

Avand in vedere ca acest dezvoltator este sinonim cu insusi Dubai-ul, imposibilitatea-i de neplata a lovit economia locala atat de puternic incat acum se concep de urgenta o multitudine de strategii pentru a repune Dubai World-ul pe picioare.

Daca inainte de acest incident dramatic, reprezentantii emiratului se asteptau la o crestere anuala a Produsului Intern Brut de 13,5%, acum intregul lor plan pe termen lung a fost redus la un trist si aproape iremediabil zero. Situatia este cu atat mai deplorabila cu cat Dubai-ul, conform unui raport realizat de Fondul Monetar International, are datorii care se ridica la suma de 110 miliarde de dolari, suma in care sunt incluse datoriile guvernului central, ale companiilor finantate de stat, in frunte cu Dubai World, si ale altor corporatii care activeaza in zona respectiva. Valoare datoriei totale reprezinta aproximativ 140% din cea a Produsului Intern Brut.

Asa cum era de asteptat, institutiile care au de castigat si, respectiv, de pierdut de pe urma colapsului Dubai-ului s-au mobilizat si au conceput un plan de urgenta, plan care va reduce la zero datoriile cu pricina in urmatorii 8 ani. Conform unui raport realizat de publicatia The Guardian, Emiratele Arabe Unite au avut de suferit considerabil in urma acestui picaj generat de insolventa dezvoltatorului Dubai World. Situatia este, insa, echilibrata si de aportul financiar al emiratului Abu Dhabi, emirat a carui economie se bazeaza in special pe tranzactiile petroliere.

Simon Williams, economist al bancii britenice HSBC pentru Orientul Mijlociu, considera ca PIB-ul Emiratelor Arabe Unite a scazut in 2009 cu 2,9%, 2010-le inregistrand, insa, o usoara crestere de 2%. Se estimeaza ca acest trend ascendent va salta in 2011 cu 4%.

Suntem informati ca explozia imobiliara a Dubai-ului a fost generata de decizia guvernului, din 2002, de a permite strainilor sa detina proprietati in emirat. Aceasta miscare imobiliara a dus la o crestere fulminanta a preturilor apartamentelor si vilelor, crestere infiorator de mare care a facut ca in 2008 preturile locuintelor sa se majoreze cu circa 10% pe saptamana. In acest sens, un reprezentant al bancii americane JP Morgan a declarat ca, in urma colapsului, preturile vor ajunge in cel mai scurt timp la doar 20% din valoare pe care o inregistreaza acum.

Se pare ca oficialitatile Dubai-ului au anulat cel putin 1000 de proiecte care mai de care mai ambitioase, masura de urgenta care, in contextul in care emiratul, lipsit de cantitati considerabile de petrol, se bazeaza aproape exclusiv pe dinamica imobiliara, a afectat in mod violent economia locala.

Asteptam cu interes noi informatii legate de situatia deplorabila in care s-au trezit dezvoltatorii imobiliari din Dubai.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Arabii reconstruiesc lumea in Dubai!

Dupa ce au construit lumea in miniatura in gigantul proiect de insule artificiale "The World", arabii din Dubai vor acum sa stranga laolalta cele mai importante constructii de pe Glob. O replica a mausoleului Taj Mahal, dar de patru ori mai mare decat acesta, va fi construita in urmatorii doi ani in Dubai. Taj Arabia va costa 1 miliard de[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Piata globala de birouri a iesit timid din recesiune in a doua parte a lui 2010

Piata globala de birouri a inregistrat in a doua partea a anului 2010 o crestere a cererii, ceea ce a determinat o reducere a spatiilor disponibile, precum si o crestere de 1% a chiriilor, potrivt datelor companiei de consultanta Cushman&Wakefield. Cererea de spatii de birouri a crescut pe fondul cresterii activitatii companiilor, ceea ce a determinat cresterea chiriilor in multe[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Cea mai mica locuinta din lume

Chiar daca proprietarul acestei minuscule locuinte este de profesie graphic designer, acest lucru nu l-a impiedicat sa-si construiasca de unul singur propria locuinta. Pare greu de crezut ca aceasta casa reuneste intr-o suprafata atat de restransa toate functiunile, insa a reusit multumita planului laborios pe care proprietarul si l-a facut si a reusit sa-l duca la bun sfarsit. Impresionat de[...]

Citeste mai mult
coming back soon