Atitudinea romanului fata de politele de asigurare obligatorie a locuintelor se contureaza cu o maxima claritate. A spune ca nu-i pasa este, in acest moment, o platitudine care nu merita dezbatuta.
In ciuda faptului ca data limita pentru achitarea sumelor aferente acestor polite este 15 iulie, doar 7% dintre locuintele din Romania au fost asigurate pana in acest moment.
7,8 milioane de proprietari ar putea fi amendati, incepand din 15 iulie, pentru ca nu si-au platit asigurarea obligatorie a locuintei. Este vorba despre amenzi care, daca ar fi date la pragul minim de 100 de lei, ar aduce statului incasări de peste 900 de milioane de euro.
Cei mai multi romani isi asuma acest risc, desi penalizarea poate urca pana la 500 lei, in conditiile in care prima de asigurare este 10, respectiv 20 euro/an.
“Cei care nu isi incheie polita vor fi usor depistati. Primariile vor avea acces la listele cu cei asigurati“ , a declarat Bulugea.
Potrivit datelor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), pana pe 4 iulie au fost emise numai 600.000 de astfel de polite, in conditiile in care, cel putin teoretic, ar trebui asigurate 8,4 milioane de locuinte, potrivit statisticii INS.
Reprezentantii PAID sunt de parere ca multi dintre proprietari se vor achita de aceasta oblitatie in ultimul moment. Cu toate acestea, procentul asiguratilor nu va depasi 9%, sau cel putin acestea sunt predictiile celorcare asteapta banii romanilor cu infrigurare.
„Ritmul de emitere a crescut la circa 3.000 polite pe zi, de la 750-1.000 de polite incheiate zilnic, in mai. Cu toate acestea, subscrierile sunt sub estimarile noastre.”, a declarat Marius Bulucea, presedintele PAID.
Intarzierea crasa a cetatenilor romani este si nu este explicabila. Viata este grea, preturile a tot ceea ce se vinde legal au ba sunt mult prea mari pentru buzunarele noastre, iar taxele si impozitele ne ucid lent si sigur. Cu toate acestea, sumele solicitate nu sunt imposibil de mari: 20 de euro pentru locuintele de tip A (structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si 10 euro pentru locuintele de tip B ( pereti din materiale nesupuse tratamentelor termice si/sau chimice).
Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.
Sursa: Imopedia.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas