Yandex.Metrica

Directorul adjunct al BRD este nemultumit de noile norme ale Bancii Nationale a Romaniei

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform celor spuse de Claudiu Cercel, director adjunct BRD, noile norme ale BNR vor afecta piata imobiliara in moduri cu totul imprevizibile, masurile adoptate de aceasta institutie nefiind conforme cu actuala situatiune din Romania.

BNR se pregateste de o masiva campanie de promovare a creditelor ipotecare in lei. Viitoarele restrictii ale imprumuturilor in valuta vor afecta, conform expertilor intr-ale economiei, relansarea creditarii, deoarece se va ajunge in mod inevitabil la diminuarea considerabila a cererii si la cresterea pe termen scurt a dobanzilor.

BNR pregateste, de asemenea, noi restrictii pentru creditul de retail, vizand limitarea imprumuturilor pentru consum la o perioada de rambursare de cel mult 5 ani, dar si cerinte pentru un avans de minim 30% in cazul finantarilor ipotecare in valuta, in contextul in care creditarea abia da primele semne timide de revenire dupa doi ani de inghet.

Probabil, aceste masuri vor afecta intr-o anumita masura «mult-asteptata» relansare a creditarii, tinand cont de apetitul inca redus al clientilor pentru credite noi, precum si de numarul limitat al clientilor eligibili, insa este adevarat ca noile reglementari vor contribui la o activitate de creditare mai sanatoasa in viitor. Este prea devreme sa estimam exact efectul acestor masuri, insa ne facem calculele in ceea ce priveste impactul asupra bugetului de anul viitor“, apreciaza Adrian Chichita, director general adjunct retail la OTP Bank.

La creditele ipotecare in lei ar urma sa fie stabilit un avans minim de 15%, ceea ce ar putea incuraja creditarea in moneda nationala, mai ales in contextul in care exista asteptari ca dobanzile sa mai scada incepand de anul vi­itor, cand este asteptata o relaxare a politicii monetare.

Impactul va fi probabil relativ redus la nivelul pieţei actuale pentru că piaţa actuală este deja influenţată de conjunctura economică probbail ca va exista un impact cu privire la ritmurile de crestere viitoare mai putini clienti pe aceasta zonă se vor califica pentru finanţări. Desigur că poate va fi un anumit impact şi la nivelul pietei imobiliare pentru ca mai putin acces la credite poate însemna mai putină cerere pentru piaţa imobiliară. La final înseamnă un ritm mai mic de creştere economică pentru un beneficiu care înseamnă macroprudenţialitate“, a spus Claudiu Cercel, director adjunct BRD.

El a mai adaugat ca bancile se uita cu interes in zona corporate, in special a firmelor din energie si infrastructura.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

BNR restrictioneaza creditul ipotecar in valuta

Suntem informati ca BNR se pregateste de o masiva campanie de promovare a creditelor ipotecare in lei. Viitoarele restrictii ale imprumuturilor in valuta vor afecta, conform expertilor intr-ale economiei, relansarea creditarii, deoarece se va ajunge in mod inevitabil la diminuarea considerabila a cererii si la cresterea pe termen scurt a dobanzilor. In aceasta ordine de idei, eminentele cenusii ale sectorului[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

"Prima Casa" tine in viata piata creditelor ipotecare

Conform ultimului raport BNR, au fost acordate, in luna august, credite ipotecare in valoare de 90 milioane euro, soldul total (sau valoarea imprumuturilor ramase de rambursat) urcand la echivalentul a 7,3 miliarde de euro, sustinut de finantarile acordate de banci cu garantia statului. In aceasta ordine de idei, ni se aduce la cunostinta ca soldul creditelor acordate pentru achizitia de[...]

Citeste mai mult
coming back soon