Dezvoltatorii imobiliari nu-si pot lichida stocurile de locuinte noi

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Starea economica deplorabila a Romaniei se traduce, printre altele, prin scaderea drastica a credibilitatii dezvoltatorilor imobiliari. Astfel, investitorii care nu si-au vandut apartamentele noi sunt pusi in trista situatie de a nu puta face absolut nimic pentru a-si amortiza, cel putin, costurile.

Romania este, in acest moment, o tara a falimentelor si a insolventelor, motiv pentru care nimeni nu se inghesuie sa faca tranzactii, preferand sa nu riste intr-o piata fluctuanta si imprevizibila.

Credibilitatea dezvoltatorilor prezenti pe piata a scazut semnificativ printr-o serie de evenimente nefavorabile cum ar fi intrarea in insolventa, falimentele sau inghetarea activitatii”, se arata in cel mai recent studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

Studiul mai arata ca, desi in prima jumatate a acestui an s-a inregistrat o usoara crestere a preturilor, si anume de aproximativ 2,2%, viitorul va fi, cel mai probabil, unul al stagnarii.

Avand in vedere ca romanii achizitioneaza apartamente vechi prin intermediul programului Prima Casa 4, dezvoltatorii imobiliari nu reusesc sa-si lichideze stocurile de locuinte noi.

Totusi, se pare ca ramane o chestiune de timp pana cand dezvoltatorii vor fi nevoiti sa modifice preturile unitatilor care se afla la vanzare de prea multa vreme. Drept urmare, in a doua jumatate a anului ne putem astepta la o scadere a pretului mediu. Sunt sanse mici ca noi proiecte sa fie anuntate pe piata, acesta fiind unul din factorii care ar putea influenta evolutia preturilor“, se arata in studiul Jones Lang LaSalle.

Situatia nu este, insa, iremediabila, analistii companiilor internationale fiind de parere ca Romania va reintra, in curand, pe radarul investitorilor imobiliari straini.

Cel mai recent raport IHS Global Insight arata ca, in a doua jumatate a acestui an, ar trebui sa se faca simtita o recuperare economica accelerata, pe fondul imbunatatirii increderii in mediul de afaceri, dezghetarea unor piete de creditare, scaderea ratei somajului si o posibila scadere a inflaţiei.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.