Yandex.Metrica

Dezvoltatorii imobiliari, interesati de propunerea de colaborare a Elenei Udrea

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Ni s-a adus recent la cunostinta faptul ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) intentioneaza, in lipsa acuta de fonduri proprii, sa lanseze un parteneriat cu investitorii privati pentru constructia locuintelor sociale.

Suntem, de asemenea,  informati ca ansamblurile rezidentiale care urmeaza sa fie „ridicate” prin colaborarea autoritatilor publice cu potentatii finaciari interesati de acest proieft vor fi destinate exclusiv inchirierilor.

Acestea fiind spuse, merita remarcat faptul ca dezvoltatorii imobiliari de mare calibru s-au aratat mai mult decat interesati de aceasta initiativa a MDRT, singurul impediment in calea bunei lansari a acestui parteneriat fiind de ordin legal.

In clipa de fata, cea mai mare problema o reprezinta legislatia in vigoare cu privire la abilitatea primariilor si consiliilor locale de a imprumuta bani, dreptul la proprietate al primariilor asupra pamantului, abilitatea primariilor de a garanta plata sumelor care trebuie platite de potentialii chiriasi.Noi vom sustine aceasta initiativa“, a declarat pentru MONEY.ro, Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Nici dezvoltatorul Adama, preluat in totalitate de austriecii de la Immofinanz, unul dintre cei mai mari investitori pe piata imobiliara din Romania, nu ar refuza un parteneriat puplic-privat, in masura in care, fireste, colaborarea ar aduce profituri considerabile.

Adama, cel mai important jucator pe piata de rezidentiala din Romania, cu principala activitate spre dezvoltarea de locuinte pentru segmentul mediu, este interesata de un asemenea parteneriat in masura in care este <<un business>> in aceasta colaborare. Pana cand nu avem toate detaliile legate de ce inseamna acest parteneriat, cine si cum si in baza caror criterii se va stabili chiria, nu putem sa dezvoltam mai mult pe acest subiect“, a declarat pentru MONEY.ro, Asher Lax, directorul de vanzari al Adama, companie detinută de autriecii de la Immofinanz.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului propune constructia a 1.000 de locuinte de catre investotitorii privati, locuinte care sa fie concesionate acestora timp de 20 de ani, perioada in care concesionarii le vor inchiria persoanelor care nu-si permit o locuinta, pe baza criteriilor stabilite de stat.

De studiile de fezabilitate, actele de concesiune si de documentatiile de atribuire a contractelor  se va ocupa insasi statul, acesta punand la bataie si terenurile pe care ar urma sa fie construite ansablurile rezidentiale.

Potrivit calcului prezentat in propunerea MDRT, aportul dezvoltatorului ar fi de 40 de milioane de euro, inclusiv TVA, bani din care se vor realiza lucrarile de proiectare si de constructii si motaj. La acestea se adauga si alte costuri, de operare, de aproape 20 de milioane de euro.

Investitorul isi va recupera banii printr-un sistem de plati unitare periodice, care vor fi facute pe toata perioada concesiunii (20 de ani), mai putin cea in care locuinta se construieste (pana la doi ani). Aceste plati sunt estimate, pe baza aceluiasi calcul, la 5 milioane de euro pe an.

Teoretic, statul isi va recupera banii din chirii. Cuantumul acestora va fi stabilit tinandu-se cont de o perioada de amortizare a locuintei de 50 de ani, de cheltuielile cu administrarea imobilului, de impozitul pe cladiri si de asigurarea obligatorie.

Sursa: Money.ro

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 7 ani 0 Comentarii

Negocierile s-au incheiat. Agentia Nationala de Cadastru trece, in sfarsit, in subordinea Ministerului Dezvoltarii si Turismului

Ni se aduce la cunostinta ca Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate a trecut, in sfarsit, din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) in cea a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). Astfel, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a noii OUG, trebuie sa se incheie un protocol de predare-primire a Agentiei intre MAI si[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului face ordine in jungla titlurilor de proprietate

Am fost informati recent ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului urmeaza, potrivit unui proiect de act normativ, sa preia Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, motivul acestei decizii fiind legat exclusiv de inadvertentele identificate in ceea ce priveste titlurile de proprietate. Astfel, Elena Udrea a declarat ca se va purcede la revizuirea dosarelor si la punerea la punct a[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

7 milioane de euro pentru reabilitarea Arcului de Triumf din Bucuresti

Primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, a declarat recent ca va semna contractul de finantare cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru inceperea lucrarilor de consolidare, restaurare si conservare a faimosului Arc de Triumf. Cei de la Imopedia.ro ne informeaza ca cererea a fost depusa in decembrie 2009, iar procesul de evaluare a durat mai bine de un an si[...]

Citeste mai mult

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.