Yandex.Metrica

Desi dobanzile la creditele ipotecare in lei s-au redus la jumatate, castigul bancilor este acelasi. Cum este posibil?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

In ultimii trei ani, dobanzile la creditele ipotecare in lei au scazut de la 10% pana la 5,2%, ajungand mai mici decat cele la creditele in euro. De “vina” este Banca Nationala a Romaniei, care a redus dobanda cheie de la 6,25% in 2011, la 3,25% in prezent.

Dobanda 2011-2014

“Ieftinirea creditelor este un efect al scaderii ROBOR si nu al scaderii marjelor de castig ale bancilor. Unele banci chiar si-au ingrosat marja in ultima perioads pentru ca ROBOR a scazut foarte jos si cu vechile marje ajungeau cu ratele sub 5%. Nu au dorit sa coboare sub acest nivel”, a declarat pentru Ziarul Financiar, Gabriel Cretu, fost bancher.

Mai mult, BNR a favorizat imprumuturile in moneda nationala, iar acest lucru se poate vedea cel mai bine in cazul avansului minim solicitat clientilor, 25 % in cazul creditelor in euro si 15% in cazul creditelor in lei.
“Creditarea in lei a cunoscut o revigorare semnificativa in ultimii doi ani, in special pe segmentul imprumuturilor ipotecare. In cazul nostru, putem aproxima ca noua din zece credite garantate ipotecar nou-acordate sunt in moneda nationala”, a precizat Petrisor Costin, director in cadrul UniCredit Tiriac Bank.

Interesant este si faptul ca voci din piata bancara considera ca dupa campania electorala de la sfarsitul acestui an, cursul euro va creste, el fiind in prezent mentinut artificial de catre BNR la nivelul de aproximativ 4,4 lei pentru un euro. Un motiv in plus pentru clienti sa-si indrepte atentia catre creditele in lei.

“Personal, eu le recomand clientilor creditele in lei pentru ca e posibil ca euro sa creasca dupa actuala perioada electorala. Daca si dobanzile la lei vor creste, vor putea apela la refinantare la un curs avantajos, avand in vedere ca leul este acum usor apreciat. Practic, pentru a se refinanta vor imprumuta mai putini euro pentru aceeasi suma in lei”, a completat Gabriel Cretu.

Sursa: www.zf.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Blitz Imobiliare- Agentie Imobiliara Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

BNR nu mai scumpeste creditele ipotecare in euro

Decizia BNR de a restrictiona creditarea in euro a generat reactii cel putin viscerale in randul institutiilor financiare active pe piata locala, cele mai multe fiind de parere ca majorarea avansului in ceea ce priveste imprumuturile ipotecare, aceasta fiind una dintre modificarile dezbatute, ar reduce in mod drastic numarul celor interesati de ofertele bancilor. Iata, insa, ca animozitatea din ultimele[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Francul elvetian si creditele ipotecare

Cei care au solicitat credite ipotecare in franci elvetieni sau in yeni japonezi au fost pusi in situatia nefericita de a plati dobanzi lunare de cel putin doua ori mai mari decat in momentul semnarii contractelor. Romania Libera ne informeaza ca institutiile financiare au de recuperat, in franci elvetieni, echivalentul a 3,2 miliarde de euro, astfel ca lovitura a fost[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Credite "Prima Casa" in lei de la BCR!

Desi majoritatea bancilor comerciale, ofera populatiei credite in euro, in cadrul programului Prima Casa, iata ca BCR(Banca Comerciala Romana), ofera si varianta de credite ipotecare in lei. Dobanda pentru astfel de credit, este compusa din indicatorul ROBOR la trei luni plus o marja fixa de 2,5%. De asemenea, pentru clientii care-si incaseaza salariu intr-un cont deschis la BCR, banca ofera[...]

Citeste mai mult
coming back soon