fbpx Yandex.Metrica

Decizie SOC a Curtii Europene de Justitie! Dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, vor fi obligati sa plateasca TVA-ul!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Aceasta masura ii va obliga atat pe dezvoltatorii care in perioada 2006-2008 au vandut locuinte pe persoana fizica, cat si pe cei care au efectuat vanzari repetate in perioada mai sus amintita.

Decizie SOC a Curtii Europene de Justitie! Dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, vor fi obligati sa plateasca TVA-ul!“Goana dupa TVA” a inceput inca din vremea fostului Guvern, acesta, dar si cel actual, fiind foarte preocupat de atragerea la buget de fonduri suplimentare. TVA-ul neplatit atunci de “persoanele fizice” ar veni ca o mina de aur pentru situatia financiara delicata in care se afla Romania.

“Aceasta hotarare de referinta sustine declaratiile noastre anterioare si influenteaza decisiv modul de calcul a TVA in toate tranzactiile imobiliare efectuate de persoane fizice pana la data de 01.01.2010 si prin urmare, mii de dosare aflate pe rolul instantelor nationale in legatura cu aceasta problema fiscala”, a declarat Gabriel Biris, partener in cadrul casei de avocatura Biris Goran, cea care s-a adresat Curtii de Justitie a Uniunii Europene in aceasta speta.

Raspunsul Curtii va declansa un adevarat soc pe piata imobiliara, dezvoltatorii(vanzatorii) de locuinte fiind obligati sa plateasca TVA-ul catre stat, in cazul in care nu-l poate recupera de la cumparatori. Acest lucru este aproape imposibil pentru ca tot Curtea de Justitie a stabilit ca pretul convenit de partile contractului de vanzare-cumparare in acest caz include si taxa pe valoare adaugata.

In aceasta situatie se afla mai multi dezvoltatori, cei mai cunoscuti dintre acestia fiind chiar fratii Negoita, unul primar al sectorului 3 al capitalei, iar celalalt patronul echipei de fotbal Dinamo Bucuresti. In total, in perioada 2006-2008, valoarea vanzarilor pe persoana fizica a fost de aproximativ 25 de miliarde de euro, insa nu intreaga suma ar urma sa fie taxata, pentru ca unele tranzactii cu terenuri sunt scutite de plata TVA.

“Vom vedea ce se va intampla, sunt mii de dosare in instante, momentan blocate. De acum, instantele se vor putea pronunta, desi ar fi putut foarte bine sa o faca si cei de la ANAF dinainte. Exista directive europene in acest domeniu dar, se pare ca pentru ANAF legea nu e foarte clara”, a completat Biris.

Sursa: Business Cover

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Apartamente de vanzare in Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Vor putea dezvoltatorii sa-si recupereze TVA-ul pentru cladirile demolate?

Decizie istorica pe piata imobiliara: dezvoltatorul spaniol Gran Via a castigat la Curtea Europeana de Justitie dreptul de a-si deduce TVA-ul platit la achizitia terenului si cladirilor de pe platforma Frigocom din Bucuresti. Motivatia consta in faptul ca dezvoltatorul vrea sa construiasca noi imobile aici, imobile care vor desfasura operatiuni taxabile. "O societate care a achizitionat o suprafata de teren[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Fiscul sta cu ochii pe tranzactiile imobiliare

Cetatenii romani implicati, intr-un fel sau altul, in tranzactiile imobiliare ar face bine sa ia in considerare faptul ca Fiscul este pus pe fapte mari, reprezentantii acestei institutii temute si deseori blamate cautand si sanctionand inadvertentele identificabile in acest sector complex. Intr-un interviu acordat celor de la Imopedia, Gabriel Biris, unul dintre cei mai influeni avocati de pe piata romaneasca,[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Tribunalul Comercial Cluj a decis intrarea in faliment a dezvoltatorului imobiliar Micle Daniel-Ionel

Tribunalul Comercial Cluj a dispus recent intrarea in faliment a unei persoane fizice, stabilind, astfel, un precedent la nivel national. Micle Daniel-Ionel, nefericitul intrat in istoria juridica a Romaniei, este un dezvoltatori imobiliar care, dupa ce a incasat avansuri cosiderabile de la diversi cetateni ai urbei clujene, s-a trezit in trista situatie de a nu mai putea finaliza blocurile promise.[...]

Citeste mai mult
coming back soon