De ce este blocata piata imobiliara

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Piata imobiliara rezidentiala zace intr-un blocaj aparent iremediabil din mai multe motive, unul dintre ele fiind atitudinea „abuziva” adoptata de proprietarii care-si scot locuintele la vanzare fara a studia, in prealabil, realitatea tranzactionala.

Expertii acestui segment sustin ca dinamica imobiliara va inregistra cresteri considerabile abia dupa ce respectivii proprietari vor renunta la exigentele nejustificate si vor solicita sume adaptate la buzunarele potentialilor clienti.

Singurii care vand sunt cei doborati de criza economica. Avand cutitul la os din varii motive, acestia trec peste blocajul psihologic si isi scot locuintele pe piata fara a incerca sa negocieze pana la sange pentru sume de cele mai multe ori derizorii.

Lasa la pret in functie de cat de presati sunt. Avem cativa proprietari care vor sa plece din tara si dau apartamentele la niste preturi foarte bune mobilate, utilate, foarte elegante. Cei mai multi sunt insa cei care si-au cumparat apartamente cu credit acum doi ani, trei ani, cinci ani, pe niste venituri care nu mai exista acum, poate aveau si alte venituri adiacente. Sunt persoane care aveau doua-trei apartamente, au mai facut un credit, au cumparat inca unul, iar acum, cand chiriile au scazut si veniturile nu mai sunt aceleasi, sunt fortati sa renunte la o proprietate, sa o vanda.“, spune Florin Alecu, agent imobiliar la agentia Octogon.

In aceeasi ordine de idei, proprietarii ne-urgentati financiar solicita sume impertinent de mari, in speranta ca cei care vaneaza locuinte fie vor accepta termenii tranzactionali, fie vor bate palma in necunostina de cauza. Din pacate pentru astfel de proprietari lacomi, cetatenii romani sunt precauti si nu dispun de sume nelimitate de bani, ceea ce face ca negocierile sa fie, in cele mai multe cazuri, inoperante.

Sunt foarte multi proprietari care nu vor sa lase la pret. Au impresia ca atat valoreaza apartamentul lor. Mai aud tot felul de „barfe” pe piata, cum ar fi ca vecinul si-a vandut la un pret foarte mare, ceea ce nu e adevarat. Oamenii au tendinta de a umfla preturile. Daca vinde cu 55.000, îi spune vecinului ca a vandut la 60.000. Sau alta situatie: daca proprietarul aude ca vecinul a vandut cu 60.000, dar nu avea termopan, nu avea gresie, faianta, atunci el scoate la vanzare la 65.000.” continuă reprezentantul Octogon.

Se pare, insa, ca aceasta atitudine adoptata de proprietarii care-si supraestimeaza locuintele este eminamente deficitara, acestia ajungand, in urma tratativelor contraproductive, la concluzia ca singura modalitate de a vinde este de a lasa din pret.

Undeva la 60-65% sunt proprietari care nu realizeaza ca piata nu mai este cea de acum cativa ani de zile. Cand le explicam ca pretul pe care il cer este unul prea mare, prefera sa lucreze pe cont propriu, iar dupa patru-sase luni de zile se intorc la agentie, spun ca vor sa ofere proprietatea la vanzare si ne roaga sa le spunem care e pretul pe zona.“, completeaza Bogdan Cristian, broker imobiliar Casa TransImob.

Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa asteptam momentul in care constiinta colectiva se va adapta la realitatile prezentului. Proprietarii trebuie sa lase din pret, indiferent de senzatiile, sentimentele si afectele pe care le poate genera o astfel de decizie aparent contraproductiva.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.