De când curg amenzile pentru casele neasigurate?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Avocaţii indică termene diferite de la care ar putea fi amendaţi proprietarii de locuinţe care nu cumpără poliţele obligatorii de 10 sau de 20 de euro.

Oficialii companiei care emite asigurările obligatorii pentru case au afirmat că proprietarii neasiguraţi ar putea fi amendaţi în şase luni de la începerea comercializării acestor poliţe. Data începerii aplicării amenzilor ar fi astfel ianuarie 2011, pentru cei care nu au nici asigurare facultativă, potrivit lui Marius Bulugea, directorul general al Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

Opiniile referitoare la termenul de la care amenzile ar putea începe să curgă sunt divergente. Nici juriştii nu au aceeaşi opinie în privinţa acestui termen. Cauza: legea care prevede aplicarea amenzilor nu indică o anumită dată de la care aceste sancţiuni ar putea fi aplicate, ci reglementează doar că vor fi aplicate după expirarea mai multor termene care curg succesiv.

Prevederi interpretate diferit

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor ar fi trebuit să emită o serie de norme în aplicarea legii care le impune proprietarilor să-şi protejeze bunurile de riscurile de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii. Instituţia a emis însă doar o parte din aceste norme. În plus, potrivit prevederilor legale, CSA era obligată să propună Guvernului, până cel mai târziu în luna februarie a anului 2009, normele metodologice în aplicarea actului normativ, care urmau a fi aprobate printr-o hotărâre a Executivului. Acest lucru nu s-a întâmplat încă.

„Considerăm că obligaţia proprietarilor de a încheia poliţele de asigurare devine exigibilă în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a normelor metodologice propuse de CSA şi aprobate de Guvern. (…) Acest termen nu a început încă să curgă, deoarece nu au fost emise încă aceste norme metodologice în aplicarea legii”, afirmă Ovidiu Țibuleac, coordonatorul Departamentului Asigurări al casei de avocatură Boştină şi Asociaţii.

În schimb, Amalia Stoica, avocat senior la Ţuca Zbârcea & Asociaţii (TZA), consideră că proprietarii neasiguraţi puteau fi amendaţi încă din primăvara acestui an, chiar înainte ca poliţele obligatorii să înceapă a fi vândute. „Data de la care putea fi aplicată o astfel de sancţiune a fost 5 aprilie 2010, termen care rezultă având în vedere data adoptării primelor norme de aplicare a legii”, apreciază Stoi­ca. În interpretarea avo­catului TZA, pro­prietarii care au do­bândit o locuinţă începând cu 5 aprilie a.c. ar fi putut fi amendaţi dacă nu cumpărau poliţa o­bli­gatorie pentru locuinţă în termen de cinci zile de la data autentificării titlului de proprietate.
Sursa: Imopedia

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.