Yandex.Metrica

Datele statistice confirma iesirea din criza a pietei imobiliare

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Specialistii de toate facturile sunt de parere ca piata imobiliara este pe drumul cel bun. Chiar daca pare improbabil, nu avem motive pertinente sa fim sceptici, in special in contextul in care datele statistice demonstreaza mai mult decat clar ca situatia se amelioreaza intr-un ritm constant. Este adevarat ca piata imobiliara inca nu a ajuns la echilibrul de acum cativa ani, insa toate semnele arata ca se afla cel putin in stare de convalescenta.

Potrivit unui studiu de piata efectuat de reprezentantii UNNPR, in luna martie au fost inregistrate 33.450 tranzactii imobiliare, cu 9890 mai multe decat in luna ianuarie.

Se pare ca principala cauza a acestei reviviscente este programul guvernamental Prima Casa 4, program care ofera potentialilor clienti sansa de a achizitiona locuinte in lipsa unui capital monetar. In conditiile in care preturile apartamentelor, desi in continua scadere, sunt mult prea mari pentru romanii cu venituri mici si medii, acest proiect cvasi-garantat de stat reprezinta singurul motor tranzactional de pe piata imobiliara.

Conform datelor furnizate de catre UNNPR (Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania), numarul contractelor de vanzare-cumparare de imobile incheiate in luna martie a fost de 33.450, fata de doar 23.560 in prima luna din 2011 sau cu putin peste 21.000 in ianuarie 2010.

Suntem, de asemenea, informati ca s-a inregistrat un interes crescut si crescand pentru locuintele de pana la 100.000 de euro.

Stocul vandabil de case aflate pe segmental de preţ de pana in 85.000 este mic. Suprapus peste faptul ca nu mai exista scaderi vizibile de pret, a rezultat o crestere a interesului pentru casele de pana in 100.000 de euro“, a declarat analistul Vlad Vlasceanu intr-un interviu acordat celor de la Adevarul.

UNNPR au ajuns la concluzia validata statistic ca piata imobiliara a intrat, in mod oficial, in criza in noiembrie 2008, cand s-au incheiat doar 32.774 tranzactii, fata de aproximativ 42.000, cu o luna inainte. Picajul a fost constant si dramatic, pana in ianuarie 2009 semnandu-se doar 21.000 de contracte.

Pana aici, toate bune si frumoase. Desi pare tentant sa ne entuziasmam in fata acestei resuscitari a pietei imobiliare, nu trebuie sa uitam faptul ca unii experti in domeniu sunt de parere ca programul guvernamental Prima Casa 4 stimuleaza piata in mod artificial, si ca acest sector ar trebui lasat sa-si revina in simtiri fara aportul unor astfel de “carje tranzactionale”.

Sursa: Adevarul

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


coming back soon